Ringišpil

Ringišpil

Ringišpil se sve brže okreće i sve je nestabilniji. Samo je pitanje trenutka kad će se srušiti i kad će sve otići u vražju mater!

Nije u pitanju samo suluda vrteška političkih zavrzlama, od kojih se mnogima povraća. I nije štos samo u  inflaciji, od koje nas hvata vrtoglavica, niti u osjećaju da trčimo u krug, kao ubogi mali hrčci, osuđeni na život u kavezu.

Cirkus, koji se izmakao kontroli, zahvatio je, kao maligno tkivo, mnogo šire područje.

Ni djeca nisu pošteđena. Ugroženi su, ali baš doslovno, i životi i zdravlje djece, koja su, jelte,  naše najveće blago i naša budućnost.

Ringišpil, onaj pravi, najpraviji, srušio se u centru centra jednog od najvećih gradova u Republici Srpskoj i BiH.

Zavrtio se brzo, suludo brzo i – pao. Na glave i tijela dječice. Roditelji su vrištali u panici. I rukama dizali metalnu grdosiju da ispod nje izvuku sinove i kćeri. I na rukama, trčeći, nosili djecu u hitnu. Koja je srećom blizu, jer, podsjećamo, nije se ovo desilo na vašaru u nekoj pripizdini, nego u centru centra grada od 70.000 stanovnika.

Desilo se to prije samo 7 dana, ali je slučaj Ringišpil već zaboravljen. Zatrpale su ga vijesti o žrijebanju za fotelju u Parlamentu BiH, o masakrima, olujama, gromopucatelnim izjavama rijaliti selebritija, koji zaudaraju na rakiju, bijeli luk i jeftinu šminku.

Razmahali su se medijima i „uspješni“ privrednici, koji se znaju dobro prodati, najčešće za narodni novac.

I tako ode ringišpil iz našeg malog velikog grada, bez ikakve larme, ali to ne znači da je i cirkus otišao.

Groteskna cirkuska predstava nastavljena je ubrzo u istom gradu, u gradskom bazenu, nedaleko od parka u kojem je pao ringišpil. I opet su stradala djeca.

Troje djece je završilo u bolnici, a još 18 njih je, nakon pregleda, pušteno kući. Dijagnoza: otrovali su se hlorom, dok su se kupali u bazenu. Javnom bazenu.

Pošto je raspust tek počeo, možemo sjesti na tribine cirkuske i čekati šta je sljedeće. Pijani maloljetnik za volanom? Žurka s alkoholom, koju, za maloljetne simpatizere, organizuje velika politička partija? Tinejdžeri što sa upaljenim bakljama ispred Palate predsjednika uzvikuju: „ubij, ubij!“

Pa čekajte, sve smo to već vidjeli!

Autor: Milkica Milojević

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This