Ko to tamo ubija

Ko to tamo ubija

Nije novost da se u ovoj zemlji nekažnjeno uništava sve, pa i najtrofejnija divljač u lovištima širom Srpske.

Dok nadležni peglaju i tvrde kako je stanje uredno, lovci su očajni, jer sve češće zbog nepravde okreću glavu na drugu stranu.

To, naravno, nije rješenje i dok god lovci budu okretali glave na drugu stranu fukare će po lovištima da rade šta žele.

Prije dvije sedmice u Crnoj Rijeci kod Mrkonjić Grada krivolovci iz Banjaluke odstrijelili su kompletnu porodicu najtrofejnije divljači u Srpskoj, i to divokozu, jarca i jare.

O tome kakav je osjećaj ubiti malo jare nećemo, za sada.

Ono što je brutalno osim samog čina odstrela kompletne porodice divljači jeste da je bio počinjen u trenutku kada je zabranjen lov.

Nije da mi nemamo zakon koji reguliše ovu oblast, ali princip je isti kao i u svemu ostalom i kaže da jedno piše u zakonu, a drugo se provodi.

Da je kojim slučajem ovo država sa uređenim pravnim sistemom dva krivolovca bi danas bila osumnjičena za najteži oblik nezakonitog lova, i to onaj za koji je zaprijećena kazna od osam godina robije.

Samo na taj način bi se u korijenu sasjekao svaki sljedeći pokušaj krivolova, pa ne bi bilo potrebe da se svako malo “pegla” u lovištima.

Kako ovo nije pravna država i kako se u ovakvom sistemu, posebno onima sa poznatim prezimenima, “pegla” svaka nesreća u cilju izbjegavanja odgovornosti, logično je bilo da lovokradice, koje su lovcima od ranije poznate po krivolovu, stigne tek simbolična kazna. Koliko je kazna simbolična govori i činjenica da policija u Mrkonjić Gradu ni dvije sedmice nakon krivičnog djela nije podnijela izvještaj nadležnom tužilaštvu!

Neko bi pomislio da policija u Mrkonjić Gradu ima pune ruke posla zbog lokalnog kriminala i kriminalaca, ali avaj.

Autor: Nikola Morača

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This