Dodikove optužbe nisu smiješne, nanose štetu

Dodikove optužbe nisu smiješne, nanose štetu

„Pokušajem da se novinari predstave kao neprijatelji, dodatno izoluje građane od istine“, dodao je u intervjuu za Nezavisne novine.

Iako je predsjednik Republike Srpske je zabranio saradnju institucija RS s Vladom Ujedinjenog Kraljevstva, Rajli ističe da je ponosan na našu dugoročnu saradnju sa organizacijama i institucijama u Republici Srpskoj, kao i drugdje u Bosni i Hercegovini.

„Moj tim ostaje fokusiran na rad sa građanima širom BiH, uključujući i Republiku Srpsku, i sa onima koji su posvećeni političkom, ekonomskom i socijalnom napretku. Ostajemo u potpunosti posvećeni poboljšanju života svih koji žive u BiH i nastavljamo sa sprovođenjem projekata kojima je upravo to cilj“, naveo je.

Nadamo se, kaže Rajli, da će pokušaji Dodika i njegovih koalicionih partnera da ograniče angažman sa UK biti kratkog vijeka, jer su, kako je kazao, nepotrebni i nikome nisu od koristi.

„Nije u interesu onih koji žive u Republici Srpskoj, ili bilo gdje drugo, da budu izolovani od strane međunarodnih partnera ili saradnje. UK ne želi da „uništi“ RS. U skladu sa Dejtonskim sporazumom, BiH je zemlja sa dva entiteta. Nije istina da UK želi da ‘kazni’ RS“, nagalasio je britanski ambasador.

Komentarišući to što je vlast u Srpskoj kriminalizovala klevetu, Rajli ističe da su veoma zabrinuti zbog moguće zloupotrebe zakonodavstva od strane političara ili politizovanih pravosudnih struktura.

„OEBS, UN, Savjet Evrope i Delegacija EU rekli su da je zakon u suprotnosti sa obavezama BiH u polju međunarodnih ljudskih prava i da nije u skladu sa njenim evropskim putem. Ovaj zakon nije pravi način da se rješava problem; umjesto toga, pozivamo na poboljšanje regulacije medija i civilnih zakona u vezi sa klevetom“, zaključio je ambasador Džulijan Rajli.

(BN)

CATEGORIES
Share This