Deset jezivih osobina masovnih ubica na Balkanu: Šta ih odaje?

Deset jezivih osobina masovnih ubica na Balkanu: Šta ih odaje?

Četiri masovna ubistva u tri različite države, u samo godinu dana. Cetinje – Beograd („Ribnikar) – Mladenovac – Gradačac: iako se radi o monstrumima različitih vera i nacija, različitih starosti i osobina, kao da ih spaja neka crta iracionalne ozlojeđenosti prema svetu koja je u njima dugo i duboko ključala, a onda eruptirala kao vulkan.

Psiholog Leo Ivanišević kaže za „Blic“ da svako ima mračne crte u nekoj meri, ali kad su nadprosečno izražene i kada ih ima previše, dobijemo ličnost koja je sklona zločinima.

– Svi mi možemo da budemo toksični u određenim okolnostima, ali zrela osoba ume da obuzda svoju mračnu stranu i reguliše svoju agresiju i svoje potrebe na zdrav i razvojan način koji ne povređuje druge – kaže Ivanišević za „Blic“.

Kod počinilaca zločina uglavnom nalazimo sledeće karakterne crte, nadprosečno izražene u nekoj kombinaciji.

1. Makijavelizam

Sklonost ka manipulaciji, lukavstvu, iskorišćavanju drugih radi sopstvene koristi.

Ubica Nermin Sulejmanović je, na primer, imao mrežu krtica u sudu i policiji koje su mu omogućavale da izbegne pravdi ili da otkrije lokaciju na kojoj se krila njegova nevenčana supruga i žrtva Nizama Hećimović.

2. Narcizam

Preterana ljubav prema sebi i sopstvenom značaju. Ubice mogu da imaju visok stepen narcizma, žudeći za pažnjom i divljenjem, što može navesti na nasilje radi postizanja moći.

Time se objašnjava potreba da se od ubistva napravi spektakl – što je takođe uradio Sulejmanović prenoseći ubistvo na Instagramu.

3. Nedostatak empatije

Smanjeni kapaciteti za saosećanje sa tuđom patnjom. Nezrelost koja sprečava da se drugi vide kao odvojena bića sa emocijama, željama i potrebama.

Ovo je primetno kod dečaka ubice iz „Ribnikara“, za koga se tvrdi da posle masovnog ubistva nije pokazao ni zrno kajanja.

4. Impulsivnost

Potreba za uzbuđenjem i rizikom, sklonost ka neodgovornim postupcima i nemogućnost da se obuzda agresija, pa ubice tako zadovoljavaju svoju potrebu za ekstremnim doživljajima.

Primetno kod masovnih ubica iz Gradačca i Mladenovca. Takođe se može pripisati i masovnom ubici sa Cetinja koji je bez zadrške ubio 10 svojih sugrađana.

5. Psihopatija

Nedostatak osećaja krivice i emocionalne povezanosti sa drugima.

Psihopatske crte ličnosti mogu da budu prisutne kod serijskih ubica jer im omogućavaju da ubijaju bez osećaja krivice. Primetno kod dečaka ubice, na primer.

6. Sadizam

Zadovoljstvo nanesenim bolom ili patnjom drugih.

Te ubice mogu da uživaju u svojim zločinima i da nanose žrtvama mučenje pre nego što ih ubiju, što je i radio Nermin Sulejmanović svojoj nevenčanoj supruzi pre no što će joj ispaliti metak u čelo pred auditorijumom sa društvenih mreža.

7. Bahatost i povlašćenost

Ideja da pravila ne važe za njih, ali da važe za sve ostale. Dupli standardi u kojima ne podnose kada njima neko radi ono što oni rade drugima.

8. Moralni relativizam

Kognitivni stil kojim se opravdavaju zločini i iskrivljen sistem vrednosti koji ne prepoznaje ličnu odgovornost, pa je ubica “ispravan”, a žrtve i društvo su “krivi i zaslužili su sve”.

Primetno kod ubice iz Mladenovca.

9. Inat i pakost

Spremnost da se istera svoje, makar i po sopstvenu štetu. Želja da se drugi povuku na dole sa sobom.

Očigledna osobina ubice iz Gradačca koji je „isterao svoje“ bez obzira na cenu koju je na kraju i sam platio.

10. Zavist

Prezir prema onima koji imaju i ostvaruju više. Postavljanje kao da su drugi nekako krivi za to i kao da su im nešto oteli.

U medijima su se posle ubistva u „Ribnikaru“ pojavljivale nezvanične informacije da je mogući motiv dečaka ubice bila ljubomora prema đacima iz odeljenja koji su bili pametniji od njega.

(Blic) FOTO: OLIVER BUNIĆ, DRUŠTVENE MREŽE, MUP SRBIJE / RINGIER

 

CATEGORIES
Share This