Dodik kontra Rusije i Srbije – BiH glasala protiv Ruske Rezolucije o osudi veličanja nacizma

Dodik kontra Rusije i Srbije – BiH glasala protiv Ruske Rezolucije o osudi veličanja nacizma

U Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija usvojena je Rezolucija o borbi protiv nacizma i neonacizma, koju je predložila Rusija. Za ruski prijedlog Rezolucije glasalo je 112 zemalja, a cijeli zapad, predvođeni Amerikom, Velikom Britanijom i njihovim satelitima, ukupno 50 država, glasali su protiv. Srbija je glasala za ruski prijedlog, a Bosna i Herdegovina je bila protiv.

Među 50 zemalja koje su bile protiv prijedloga Rusije olekivano bili su SAD, Ukrajina, Velika Britanija, Nemačka, Kanada, ali i BiH, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija, Sjeverna Makedonija, dok je 14 država  glasalo uzdržano.
Postavlja se pitanje zašto su SNSD i Milorad Dodik, koji se predstavlja kao veliki rusofil, dozvolili da se glasa protiv Ruske rezolucije o osudi nacizma, te bili na strani Amerike, Velike Britanije, Njemačke, ali i Ukrajine, Hrvatske, Austrije, Estonije, koje su tokom Drugog svjetskog rata bili Hitlerovi saveznici?
Da li je Dodik ponovo pokazao svoje pravo lice i čiji je igrač, zabio nož u leđa Rusiju i Srbiji, i da li će se ponovo pravdati da ne snosi odgovornost za vanjsku politiku BiH, koju kreira Željka Cvijanović, kao član Predsjedništva BiH, te Ministarstvo spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH i drug Dino Konaković, koga su na ovu funkciju ustoličilu upravo Dodik i poslanici SNSD-a.
U dokumentu se državama sugeriše da preduzmu konkretne mere, uključujući zakonodavnu oblast i oblast obrazovanja, u skladu sa njihovim međunarodnim obavezama u pogledu ljudskih prava kako bi se sprečila revizija istorije i rezultata Drugog svetskog rata i negiranje zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina počinjenih tokom tog rata.
Autori rezolucije odlučno osuđuju incidenti povezani sa glorifikovanjem i propagandu nacizma, konkretno iscrtavanje grafita i crteža pronacističkog sadržaja na spomenicima žrtvama Drugog svetskog rata, što predstavlja drsku provokaciju i vrijeđanje žrtava fašizma i nacizma.
Zemlje se takođe poozivaju da otklone sve oblike rasne diskriminacije, ako je potrebno i zakonodavnim putem. Treći komitet je ranije u rusku Rezoluciju uključio i amandman prema kojem je Rusija navodno nastojala da opravda „teritorijalnu agresiju protiv Ukrajine time da je cilj likvidacija neonacizma“.
Autori amandmana su bili Albanija, Australija, Japan, Gvatemala, Liberija, Maršalska ostrva, Severna Makedonija, Novi Zeland, Ukrajina i Mikronezija. To je urađeno u nadi da će Rusija ako amandman bude usvojen odustati od svoje Rezolucije, ali to se nije dogodilo.
(nebojsavukanovic.info)
CATEGORIES
Share This