Nakon što četiri mjeseca nisu dobili platu, ljekari dali kolektivni otkaz

Nakon što četiri mjeseca nisu dobili platu, ljekari dali kolektivni otkaz

Skoro 90 posto ljekara uposlenih u Domu zdravlja Konjic, nakon što četiri mjeseca nisu dobili platu, u petak su potpisali i predali Upravi svoje otkaze o radu.

Potvrdio je to dr Džemal Hajduk, direktor Doma zdravlja Konjic, kazavši da su mu u petak pred kraj radnog vremena iz Pravne i kadrovske službe ove zdravstvene ustanove dostavljeni njihovi zahtjevi za raskid ugovora o radu.

Posljednja plata u junu

Na ovaj čin, praktično, kolektivni otkaz, ljekari su se odlučili zbog činjenice da, zapravo, već četiri mjeseca nisu dobili plaću. Posljednja, bez toplog obroka, isplaćena im je za juni.

Mlada liječnica Jasmina Halilović u Domu zdravlja Konjic radi dva mjeseca. Znala je, kaže nam, da je financijska situacija teška, ali nije vjerovala da je nerješiva.

„Dolazimo ovdje, tehnički, da volontiramo svaki dan. Svi ljudi koji ovdje rade vole svoj posao, ali je jako teško. Bez obzira na to što radite ono što volite, ne može se raditi bez primanja.“

Jasmina Halilović

Jasmina Halilović (FOTO: Screenshot)

“Ja ne bih više ovdje zakoračila”

Iako plaće nema od juna, pacijentima nije uskraćena pomoć. Čekaonice su pune, a za radnike imaju samo riječi hvale.

„Kako su ljubazni i gostoprimivi, a plaće nemaju od šestog mjeseca. Ja ne bih više ovdje zakoračila.“

„Šta god nam treba mi se obratimo njima. I treba ih podržati.“

„Doktori i osoblje su predivni, a šta radi Općina, Federacija i država, neka ih je sramota, neka im služi na čast!“, poručili su pacijenti koje je ekipa FTV-a zatekla u čekaonici Doma zdravlja u Konjicu.

Agonija koja traje godinama

Svi uposlenici Doma zdravlja Konjic već godinama proživljavaju svojevrsnu agoniju zbog nagomilanih dugovanja u zadnjih desetak godina. Usto, kao stalna prijetnja, zbog neizmirenih obaveza, nad tom ustanovom se nadvila blokada računa od Porezne uprave F BiH.

– Od jučer je, praktično, počeo teći njihov jednomjesečni otkazni rok, ukoliko se, u međuvremenu, nešto ne riješi u vezi redovnog finansiranja. Da se stane ukraj problemima s tekućim poslovanjem i, inače, za finansijsku konsolidaciju u vezi dugogodišnjih dugova- kaže dr. Hajduk, koji je početkom februara preuzeo dužnost direktora.

Džemal Hajduk, direktor Doma zdravlja Konjic

Džemal Hajduk, direktor Doma zdravlja Konjic (FOTO: Screenshot)

Prijeti blokada računa

Rješenje za probleme, koji su se godinama taložili je finansijska konsolidacija za koju je urađen program. Međutim, neophodan je angžman i svih nadležnih instanci za ozdravljenje ove zdravstvene ustanove.

– Porezna uprava nam, takoreći, stoji za vratom. Predali smo zahtjev za konsolidaciju i sada Porezna insistira na tome. Ako ne bude usvojena konsolidacija, imat ćemo problem, jer će uslijediti blokada računa. U tom slučaju bismo trebali godinama raditi da bismo izmirili dug od 10 miliona maraka bez kamata. Šta će se desiti u narednih 30 dana, ne bih znao reći – kazao je Hajduk za Avaz.

Direktor podvlači da se mora iznaći rješenje i za tekuće poslovanje. Jer, u slučaju da zakasne sa isplatom plaće ili bolje rečeno doprinosa, automatski bio bio izgubljen i program finansijske konsolidacije.

– Dakle, naše tekuće poslovanje mora biti rentabilno. Loptica je na Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO) i očekivati je da vlasti nešto riješe u narednim danima. Nažalost, mi još čekamo na novu Vladu HNK, jednostavno, teško se bilo kome obratiti – naglasio je dr Hajduk.

Teška situacija

Inače, u petak je u nastavku zasjedanja Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojen rebalans budžeta ZZO-a HNK u iznosu od 167,8 miliona KM.

Planirana su dodatna tri miliona KM za domove zdravlja u HNK. U slučaju Doma zdravlja Konjic, to bi, eventualno, značilo isplatu jedne plaće. Međutim, situacija u skoro svim domovima zdravlja u HNK je teška.

Stoga, direktori domova zdravlja iz HNK-a uputili su apel za očuvanje primarne zdravstvene zaštite, u kojem su naveli kako se suočavaju s teškim i neodrživim stanjem, a u ponedjeljak će s njima skupštinsko rukovodstvo održati sastanak.

Podsjetimo, zdravstveni radnici u HNK su, zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora, od četvrtka u generalnom štrajku. Njihova satnica je 2,40 KM i najniža je u FBiH.

Izvor: Fokus.ba

CATEGORIES
Share This