Ultramaratonac Dejan Žerajić: Volim svaku svoju prepreku

Ultramaratonac Dejan Žerajić: Volim svaku svoju prepreku

Jedan od najpoznatijih ultramaratonaca kod nas Dejan Žerajić uveliko se priprema za nove izazove a jedan od njih je i Jahorina ultra trail.  Iz trke u trku pomjera granice psihičke i fizičke izdržljivosti, a budući da je vojnik, disciplina i besprijekorna pripremljenost njegova su jača strana.

Adrenalin i izazovi, nešto je što mora da posjeduje svaki sportista koji se odluči da istrči 100 i kusur kilometara.

Nevesinjac  koji je više puta trijumfovao u najzahtjevnijim trkama u zemlji i regionu za „Direkt“ priča da je sve počelo iz hobija, a sada je postala njegova svakodnevica i stil života.

 

 

Trejl trkač mora voljeti „patnju“ koju trčanje ultra trejl maratona samo po sebi nosi. To je najveća prepreka i ta prepreka se mora voljeti . Sve ostalo su na treninzi,oprema, pravilna ishrane ,tehnika trčanja i izdržljivosti“, rekao je Žerajić

Prema njegovim riječima svakoj trci priprema se na poseban način, a puno faktora utiče od nadmorske visine do vremenskih uslova.

Pripreme se prilagodjavaju trci koja je planirana, dužina staze, nadmorska visina i podneblje u kojem se održava. Često nisam u mogućnosti da odem u taj kraj u kome se održava trka pa se treninzi prilagodjavaju i improvizuju mjestu gdje se održava ista. Ove godine sam trčao Trebinje Vertikal i 100 milja Istre na kojoj sam odustao, lekcija više za sljedeće izazove“, kazao je Žerajić.

 

 

Kako kaže Žerajić, da bi se neko bavio ovim izazovim sportom, mora posjedovati dozu ekstremnosti koja se pojavi kroz putovanje koje se zove život.

Ultra trejl maraton je sport u koji sam ja usmjerio tu svoju ekstremnost koja me pratila od malih nogu kao i ljubav prema planini i prirodi gdje sam i odrastao“, jasan je Žerajić.

Žerajić navodi da nije jednostavno usmjeriti misli u toku trke i držati fokus. Nailazi na razne prepreke, mnogi takmičari tada se uhvate i u koštac sa životnim problema, usponima i padovima i sve to iznutra treba savladati.

Najbitnije je da se u toku teških kriza i patnje čovjek prisjeti tih snažnih motiva zašto to sve radim i kakve mi je sve blagodeti ovaj sport donio, toliko dobrih prijatelja koje sam upoznao i koju su mi podrška a prije svega porodica koja je tu stalno uz mene ma gdje god da sam se nalazio“, kazao je Žerajić.

Dejan-Žerajić

Najveći izazov

Dejan Žerajić naglašava da od prošle godine nastupa za tim Jahorina Ultra Traila, koji je ujedno i njegov generalni sponzor.

Nastupam i van regiona gdje je konkurencija mnogo jača i stičem važna iskustva. Sljedeće veliko što pripremam je ultra maraton od 160 kilometara sa više od 7000 m  uspona koja obuhvata najljepše predjele naših planina, startajući ispod najvećeg vrha naše države Maglića pa sve do Jahorine“, dodao je Žerajić.

 

 

CATEGORIES
Share This