„Trenutno nema smisla razgovarati sa Putinom“

„Trenutno nema smisla razgovarati sa Putinom“

Šolc je u intervjuu za “Tagescajtung“ rekao da trenutno ne vidi smisla u tome da razgovara sa Putinom, ocenivši da razgovor ne može da napravi nikakvu razliku.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će ponovo razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tek kad Putin “shvati“ da mora da odustane od vojne kampanje u Ukrajini i povuče svoje trupe.

Šolc je u intervjuu za “Tagescajtung“ rekao da trenutno ne vidi smisla u tome da razgovara sa Putinom, ocenivši da razgovor ne može da napravi nikakvu razliku.

Istakao je da je poslednji put sa Putinom razgovarao telefonom u decembru 2022. godine.

Na konstataciju novinara da je Ukrajina u defanzivi i da je ruska ratna eknomija stabilna, kao i da bi Zapad trebalo snažnije da se zalaže za pregovore i kompromis, Šolc je rekao da se nikako ne sme dozvoliti da Rusija pobedi u ratu.

“Brzo smo shvatili da rat neće kratko trajati. Moraćemo još dugo da snabdevamo Ukrajinu oružjem i municijom“, rekao je Šolc.

Naveo je da je Savezna Republika Nemačka tokom 1970-ih godina izdvajala tri do četri odsto budžeta za odbranu, a da današnja Nemačka izdvaja svega dva odsto, dodajući da je zemlji potrebno da ima snažnu vojsku.

“Nemačka je zemlja u miru. Ali, moramo biti u stanju da odbranimo svoju zemlju i, zajedno sa našim saveznicima, područje NATO saveza. Imamo odgovornost da zaštitimo Litvaniju, Estoniju i Letoniju od Rusije, to proizilazi iz naše istorije“, rekao je on.

Istakao je da će tokom predstojeće posete Kini razgovarati sa predsednikom Si Đinpingom o tome kako Kina može da utiče na završetak rata u Ukrajini.

Na pitanje da prokomentariše to što je u Pojasu Gaze ubijeno više od 30.000 ljudi, mahom žena i dece, i što je Nemačka drugi najvažniji dobavljač oružja za izraelsku vojsku, on je rekao da je Nemačka jasno na stani Izraela, ali i da “oplakuje sve civilne žrtve“ i da je u stalnom razgovoru sa Izraelom.

“Upozorio sam na kopnenu ofanzivu na Rafu i jasno stavio do znanja da treba da nastavimo da se fokusiramo na rešenje dve države, jer je i palestinskom stanovništvu potrebna perspektiva“, rekao je on.

(Tanjug) Foto:  alliance/dpa/Michael Kappeler/ picture alliance/dpa/POOL/Mikhail Metzel

CATEGORIES
Share This