Za Tomićem još nisu raspisali ni potjernicu

Za Tomićem još nisu raspisali ni potjernicu

Za Milenkom Tomićem (62), koji je pobjegao dva dana prije nego što je u Okružnom sudu u Bijeljini osuđen na 12 godina zatvora po optužbama da je obljubio četrnaestogodišnjakinju, još nije raspisana potjernica, iako je on u bjekstvu već više od dvije sedmice, otkrivaju „Nezavisne novine“.

Ovaj slučaj, maltene, iz dana u dan dobija sve nevjerovatnije obrise, ali iz postupajućeg suda imaju objašnjenje i za ovu situaciju.

„Potjernica za M.T. nije raspisana. U toku su radnje koje je neophodno preduzeti da bi bili stvoreni zakonski preduslovi za raspisivanje. Naime, između ostalog je potrebno da rješenje o određivanju pritvora osuđenom postane pravosnažno, što još nije, jer je potrebno proticanje zakonskog roka računajući od momenta njegovog oglašavanja. Rješenje o određivanju pritvora je oglašeno i sada teče rok nakon kojeg se donosi naredba o njegovoj pravosnažnosti“, tvrde iz Okružnog suda u Bijeljini, u izjavi za „Nezavisne novine“.

Međutim, postavlja se pitanje da li je sud imao mehanizam da potjernicu ipak raspiše. Zakon o krivičnom postupku (ZKP) Republike Srpske  je jasan.

„Izdavanje potjernice može se narediti kada se osumnjičeni, odnosno optuženi protiv kojeg je pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna nalazi u bjekstvu, a postoji naredba za njegovo dovođenje ili rješenje o određivanju pritvora“, stoji u ZKP-u.

Tomić je, treba podsjetiti, osuđen 29. marta, a prethodno je bio u kućnom pritvoru, u kojem ga je policija obilazila dva puta dnevno. Međutim, 27. marta u večernjim satima policija utvrđuje da on nije na kućnoj adresi.

Iz Policijske uprave Bijeljina su za „Nezavisne novine“ rekli da je, nakon što je utvrđeno da on nije na adresi, o tome „bez odlaganja obaviješten Okružni sud u Bijeljini“.

„Ako je sudu 27. marta javljeno da on prilikom policijske provjere nije bio kod svoje kuće, sud je trebalo za 29. mart da izda naredbu za dovođenje na objavu presude“, ističe Tatjana Savić, advokatica koja zastupa žrtvu i njenu porodicu.

Ona, dakle, poručuje da je sud, da je bilo volje, potjernicu već mogao raspisati.

„Sud je mogao izdati naredbu za dovođenje i na osnovu toga raspisati potjernicu“, ističe Savićeva u izjavi za „Nezavisne novine“.

Ovaj slučaj već duže vrijeme izaziva kontroverze, ali i bijes javnosti. Predsjednik Sudskog vijeća u predmetu „Tomić“ je bila sutkinja Milena Zorić, a članovi su sudije Zoran Džida (predsjednik suda) i Elbisa Muharemović Karić.

Treba podsjetiti da je suđenje Tomiću trajalo duže od dvije godine, zbog čega su iz Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina izrazili sumnju da je riječ o odugovlačenju.

Kada su dvije godine prošle, sud, po slovu zakona, više nije imao pravo da produžuje pritvor Tomiću i poslao ga je u kućni pritvor, iz kojeg je on pobjegao 27. marta.

Dva dana kasnije, Okružni sud u Bijeljini ga nepravosnažno osuđuje na 12 godina, te tad već odbjeglom Tomiću određuje pritvor.

Indikativno je što, pritom, sud u svojoj presudi nije dosudio naknadu štete maloljetnici, što podrazumijeva njenu novu retraumatizaciju kroz vođenje parničnog postupka.

Međutim, i parnični postupak, kao i drugostepeni postupak, na dugom su štapu. Naime, drugostepeni postupak protiv Tomića ne može ni biti vođen dok mu ne bude uručena prvostepena presuda. A on je u bjekstvu.

Ali ni to nije sve, jer Okružni sud u Bijeljini uopšte nije odlučivao ni o zahtjevu da „zaledi“, odnosno privremeno blokira imovinu Tomića. Advokatica Savić je, naime, tražila da se njemu blokira imovina kako je ne bi mogao prodati ili pokloniti do momenta dok se žrtvi ne plati šteta, ali je sud taj zahtjev ignorisao.

(Nezavisne) Foto: Nezavisne

CATEGORIES
Share This