Vučić zamolio rukovodstvo Srpske da vide šta im je činiti

Vučić zamolio rukovodstvo Srpske da vide šta im je činiti

Vučić je zamolio rukovodstvo Republike Srpske da svakog dana razmatraju, razmišljaju, da vide šta im je činiti. „Moramo da pokušamo gotovo po svaku cenu da sačuvamo mir, međunarodni poredak, danas su zakoni međunarodni jedina brana njihovom sveukupnom nasilju, nasilju moćnih koji bi da se peru za razne stvari u savremenom svetu danas, ali ćemo svakako raditi svakodnevno“, kazao je Vučić.

– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas razgovarao sa predsedavajućim Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i da će u ponedeljak poslati svog specijalnog izaslanika kod njega sa pismom u kome će tražiti da dobro razmisle o kršenju svih procedura, a vezano za rezoluciju o Srebrenici.

On je, nakon sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske, kao proceduralne razloge za to naveo da je obavezno da se pitanjem BiH bavi SB UN jer je reč o nestabilnom regionu gde postoje međunarodne snage i „onaj što ga zovu specijalni predstavnik“.

„Oni hoće da prebace glasanje sa Saveta bezbednosti na Generalnu skupštinu i na kulturu mira. Druga stvar koju su prekršili je što je u skupštini potrebno dve trećine, da je reč o sećanju gde je potrebna prosta većina, a čak i ako je 100 uzdržanih, deklaracija je prošla“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, suštinski razlozi su jer je poznato da su najveći sponzori NATO – Nemačka, Velika Britanija, SAD, Francuska, pa čak i Turska, za koju je rekao da im valjda nije lako o Jermenima da pričaju pa se bave Srbima.

„Njih 17 izuzev Hrvata, da ne idu da nas unižavaju i da mi ne pričamo o Jasenovcu i srpskim stratištima. Moje pitanje je, a što sad. Obeležavate 29 godišnjicu, a što nisu 28, 25, 26, 30. godina. Znate zašto, jer znaju da će da imaju manje vlada sledeće godine koje će to podržati, jer globalni jug raste svet se oslobađa kolonijalnih stega“, rekao je Vučić.

On je rekao da je zamolio rukovodstvo Republike Srpske da svakog dana razmatraju, razmišljaju, da vide šta im je činiti.

„Moramo da pokušamo gotovo po svaku cenu da sačuvamo mir, međunarodni poredak, danas su zakoni međunarodni jedina brana njihovom sveukupnom nasilju, nasilju moćnih koji bi da se peru za razne stvari u savremenom svetu, ali ćemo svakako raditi svakodnevno“, kazao je Vučić.

Srpska će svoj status regulisati da samostalno nastavi dalje

– Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da rezolucija o Srebrenici koja bi trebalo da se nađe pred Generalnom skupštinom UN predstavlja rušenje mogućnosti da se živi u BiH i da će sve učiniti da do svesrpskog Vaskršnjog sabora ubijedi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da podrži odluke koje će tim povodom donijeti Srpska.

Dodik je rekao da će Srpska napustiti odlučivanje u BiH i Srpska će svoj status regulisati tako da samostalno nastavi dalje.

On je istakao da će Narodna skupština Srpske zasijedati 18. i 19. aprila i da će donijeti određene odluke, a biće organizovan i veliki miting u Banjaluci.

„Sve ću učiniti da do 5. maja ubijedi Vučića da podrži sve odluke koje srpska namjerava da preduzme“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Beogradu nakon sastanka najviših zvaničnika Srpske i Srbije.

Predsjednik Srpske je naveo da je obavijestio Vučića o situaciji da je mimo procedure pokrenuta inicijativa o rezoluciji o Srebrenici.

„Taj akt je upućen bez saglasnosti organa BiH, predstavlja samo bošnjačku stranu i direktno je upren protiv Srpske“, rekao je Dodik.

On je ponovio da se u Srebrenici nije desio genocid i da je to izmišljena forma u kojoj su pokušali da satanizuju čitav srpski narod i da kroz individualne presude to prebace na kolektivnu odgovornost srpskom narodu.

Sastanku u Vili „Mir“, osim Dodika, prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

(BN/Tanjug/Srna)

CATEGORIES
Share This