Govedarica: Lokalna vlast dala kasarnu sa zemljištem u Avtovcu sumnjivoj firmi

Govedarica: Lokalna vlast dala kasarnu sa zemljištem u Avtovcu sumnjivoj firmi

Skupština opštine Gacko danas je na svom redovnom zasjedanju usvojila Odluku o utvrđivanju posebnog interesa u cilju ekonomskog i socijalnog razvoja Opštine u svrhu investicionog ulaganja na lokalitetu bivše kasarne u Avtovcu.

Ovom odlukom je predviđeno da Opština Gacko ustupi bez naknade sve prateće objekte nekadašnje kasarne sa ukupnom površinom od skoro 62 dunuma zemlje firmi DOO Solar Win iz Banjaluke koja bi preuzela obavezu da u narednih pet godina izgradi najsavremeniju fabriku za proizvodnju solarnih panela.

Međutim, u inicijativi Solar Win-a koju je potpisao direktor Hui Čen, pored interesovanja za investiciju rečeno je da njihov bilans stanja i uspjeha predstavlja poslovnu tajnu koju nije moguće odavati drugim licima.

Narodni poslanik Vukota Govedarica koji je prisustvovao današnjoj sjednici SO-e Gacko rekao je da je tako nešto nedopustivo te ako je riječ o posebnom interesu Opštine Gacko i njenih građana da tako važni podaci o investitoru moraju biti dostupni svim građanima Gacka odnosno njihovim odbornicima.

„Na osnovu podataka koji su meni dostupni, DOO Solar Win nema zaposlenih radnika u prethodne tri godine poslovanja niti ima svoje prihode niti ima ostvarene dobiti. Imaju samo adresu na kojoj su registrovani u Banja Luci. Riječ je o firmi tašna mašna“, rekao je Govedarica i dodao da je „skrivanje takvih informacija kao i investicionog elaborata i same analize nadležnog Odjeljenja za prostorno planiranje koje je trebalo da analizira investicioni elaborat na osnovu koga se donosi ovakva odluka, predstavlja jasan pokazatelj da je riječ o prevari koja je dirigovana iz Banjaluke.“

Govedarica je izrazio sumnju da je Solar Win sposoban da izgradi fabriku solarnih panela u Gacku te da sve ide u pravcu da firma koja je registrovana za sve i svašta, a koja glumi ozbiljnost, ima namjeru da kada za to dođe vrijeme, po već uhodanom šablonu, sve stavi pod hipoteku, podigne veliki kredit i nestane iz Gacka u nepoznatom pravcu.

„Priča kako će Solar Win jednog dana u narednih pet godina dostaviti bankarsku garanciju je priča za malu djecu. Oni nisu sposobni da obezbjede garanciju za jednu seosku toralicu, a kamoli na iznos od preko dva miliona maraka. Sama činjenica da se ovom odlukom predviđa mogućnost brisanja tereta u zemljišno-knjižnim evidencijama po pribavljenim upotrebnim dozvolama adaptacije objekata u kasarni Avtovac, stvara se mogućnost zloupotrebe. Poslije toga slijedi uzimanje milionskog kredita i stavljanje cjelokupnog objekta pod hipoteku i poslije toga te ljude više niko nikada neće vidjeti“, rekao je Govedarica.

Govedarica je na kraju upozorio načelnika Opštine Ognjena Milinkovića da neperspektivna vojna imovina za koju opštinari tvrde da ima takav status nema saglasnost Ministarstva odbrane BiH što može dodatno iskomplikovati situaciju. Riječ je o imovini koju je nekada OHR stavio pod zabranu prava raspolaganja, pa je zbog toga godinama imala poseban status.

„ Ne dozvolite da Vam jednog dana Gačani kažu da je bolje OHR čuvao imovinu Gacka od Vas“, zaključio je Govedarica obraćajući se na kraju načelniku Opštine i njegovim saradnicima kao i skupštinskoj većini u SO-e Gacko.

Kako smo saznali, Solar Win ima još dva vlasnika koji ne žive u Banjaluci već u Beogradu. Jedan ima srpsko a drugi italijansko prezime.

ISTOK

CATEGORIES
Share This