Plenković iz Minhena: Hrvatska se nastavlja snažno zalagati za evropski put BiH

Plenković iz Minhena: Hrvatska se nastavlja snažno zalagati za evropski put BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji učestvuje na bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu, najvažnijim je ocijenio jučeranji sastanak s predsjedavajućom Savjeta ministara BiH Borjanom Krišto.

Zajednički smo sagledali napredak koji se dogodio na niovu BiH u protekle tri sedmice od zajedničke posjete Ursule fon der Lajen, gospodina Rutea i mene vezano za ispunjenje nekoliko kriterijuma kako bi BiH dobila odluku o otvaranju pristupnih pregovora s EU u martu, rekao je Plenković.

Dodao je da je donesen Zakon o sprečavanju pranja novca, slijedi donošenje Zakona o sudovima, Zakona o sprečavanju sukoba interesa, krenuo je cijeli postupak u vezi potpisivanja sporazuma s Fronteksom, te je donesen Nacionalni plan integracijskih aktivnosti na nivou Savjeta ministra.

Plenković je napomenuo da su sve to uslovi, naznačeni prije nekoliko sedmicau Sarajevu, koji čine odličan temelj za pozitivnu evaluaciju Evropske komisije, nadležnog povjerenika Varheljija i Ursule fon der Lajen.

– Takav pisani dokaz Komisije pomoći će šefovima država i vlada da se u martu donese strateška odluka za, nama najbitniju susjednu državu, Bosnu i Hercegovinu – kazao je premijer, naglasivši pritom snažan podsticaj i zalaganje hrvatske Vlade za evropski put BiH, saopšteno je iz Plenkovićevog kabineta.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This