Ministarstvo odbrane BiH ima 392 miliona KM, a vojska nema dovoljno hrane i smrzava se

Ministarstvo odbrane BiH ima 392 miliona KM, a vojska nema dovoljno hrane i smrzava se

Ministarstvo odbrane odnosno Oružane snage imaju najveći budžet od svih institucija BiH, koji iznosi više od 392 milion KM, ali ipak u kasarnama vojsci nedostaje svega i svačega.

Parlamentarni vojni povjerenik je, po ko zna koji put, u izvještaju za 2023. nabrojao kakvo je stanje zatekao u lokacijama koje je prošle godine posjetio, sa ili bez najave.

Zaključak se sam nameće – najveći dio budžeta Ministarstvo odbrane troši na plate, a za ostalo šta bude. I ako bude.

Prilikom posjete 6. pješadijskoj brigadi OS BiH konstatovano je da je njena popunjenost samo 68 odsto pripadnika, zatim teškoće u ishrani profesionalnih vojnih lica i veliko odstupanje od plana i pravilnika o ishrani.

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH

Evidentiran je nedostatak svih klasa materijalnih sredstava jer nema kontinuiteta u njihovoj nabavci i isporuci. I dalje je prisutan problem nedostatka energenata za grijanje.

Dalje, prilikom posjete Centru za borbenu obuku na poligonu Manjača uočeni su isti problemi kao i kod 6. pješadijske brigade, s tim što na Manjači, na lokaciji Dubrava, nemaju ni vode.

Ako na Manjači ima nešto pozitivno onda je to relativno visok procenat žena u OS BiH – više od 11 odsto, dok je taj procenat na nivou OS BiH 9,2 procenta.

Takođe, prilikom posjete radionici za uništavanje viška municije „TROM“ Doboj povjerenik je zatekao sljedeće stanje: nedostatak opreme za zaštitu na radu, što ugrožava zdravlje i život vojnika, neredovno snabdijevanje materijalnim sredstvima, posebno nedostatak namirnica koje su potrebne osobama koje rade s opasnim materijama (mlijeko, voće), neredovno održavanje postrojenja koja se koriste za delaboraciju (rastavljanje) minsko-eksplozivnih sredstava…

Na kraju, svi ovi problemi su sumirani i prilikom sastanka sa generalskim korom OS BiH.

Popunjenost OS je nešto iznad 78 procenata, a čuvaju 63 potrebne lokacije, 18 nepotrebnih odnosno neperspektivnih i 9 lokacija spremnih za predaju civilnim organima.

Vrh OS BiH se požalio zbog nedostatka budžetskih sredstava, na problem javnih nabavki, teškoće u nabavci energenata za grejnu sezonu.

– Sve navedene teškoće se zapravo podjednako odnose na sve lokacije i jedinice OS BiH, te predstavljaju sistemski problem za čije rješavanje treba proaktivnije djelovanje i planiranje, kako bi se oni u budućnosti prevazišli, te pripadnicima OS BiH kreirali povoljniji uslovi za život i rad u okviru matičnih jedinica – zaključuje povjerenik.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This