UIO BiH daje 100 miliona KM Dodikovom kumu Radišiću? (VIDEO)

UIO BiH daje 100 miliona KM Dodikovom kumu Radišiću? (VIDEO)

Kupovina zgrade za sjedište UIO u Banjaluci je zahtjev SNSD-a stariji od 10 godina. Time su se, sa pozicije ministra finansija i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH bavili Nikola Špirić, a potom i današnji direktor Uprave Zoran Tegeltija. Već tada se spekulisalo da će za rješavanje pitanja smještaja glavne kancelarije i područne jedinice UIO u Banjaluci biti potrebno više od 90 miliona KM.

– Radi se o planu koji je odavno smišljen. Svi znaju i svi ćute, tužilaštvo ne reaguje, kaže poslanik SDS u Predstavničkom domu PS BiH Mladen Bosić.

Direktor Uprave Zoran Tegeltija priznaje da ponuda Grand Trejda značajno premašuje sredstva koja Uprava ima na raspolaganju za kupovinu objekta. Tvrdi da je sve po zakonu i da ga ne zanima ko je vlasnik objekta.

Prema odluci Savjeta ministara BiH iz prošle godine, UIO BiH na raspolaganju ima 69,5 miliona KM, dok je Grand Trejd kao jedini ponuđač dostavio dvije ponude, zgradu od 12.280 kvadrata za 71,1 milion KM i parking prostor od 4.740 kvadrata za 27,5 miliona KM. Ukupno 98,6 miliona KM.

Kvadrat parkinga dostigao je cijenu kvadrata stambenog ili poslovnog prostora, jedna je u nizu zamjerki iz redova opozicije.

Tegeltijina izjava izmamila je osmijeh čak i na licu ministra Edina Forte koji mu je stajao iza leđa. Ipak, ona ne omalovažava samo stavove opozicije, nego i velikog broja građana koji vrlo dobro znaju kako je građen objekat Grand Trejda i bez čije političke i finansijske podrške ga ne bi ni bilo.

Planirana nabavka zgrade za UIO BiH u centru Banjaluke godinama je na meti kritika, jer je u vlasništvu kontroverznog biznismena Mile Radišića kojeg sa Miloradom Dodikom vezuje kumstvo.

Više u TV prilogu:

(BN)

CATEGORIES
Share This