Veliki broj boraca i dalje čeka isplatu boračkog dodatka

Veliki broj boraca i dalje čeka isplatu boračkog dodatka

Predstavnici Vlade i Boračke organizacije Republike Srpske sredinom septembra 2023. godine potpisali su memorandum kojim je definisana isplata jedinstvenog boračkog dodatka. Danas, sredinom januara 2024. veliki broj bivših boraca Vojske Republike Srpske i dalje čeka da se dogovoreno ispuni.

Prethodnih dana, kao i nekoliko mjeseci ranije, redakciji Srpskainfo telefonom i elektronskom poštom obratili su se brojni ratni veterani koji tvrde da su zahjeve za primanje jedinstvenog boračkog dodatka predali još u septembru ili oktobru, a da do danas, kako kažu, ne samo da nisu primili obećane naknade, već im nisu stigla ni rješenja kojima se potvrđuje to pravo.

Podsjećamo, početkom decembra prošle godine ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, Danijel Egić, izjavio je da je velikom broju boraca već isplaćen jedinstveni mjesečni borački dodatak po koeficijentu 2,20 KM, dok će novac na računima onih koji su se prethodnih mjeseci prijavljivali, kako je tada govorio, biti uplaćen nakon što dobiju rješenje.

– Za one koji su bili u sistemu dodatak je prema novom obračunu, odnosno koeficijentu, isplaćen. Onima koji su se prethodnih mjeseci prijavljivali za ovaj dodatak isplate će uslijediti nakon što dobiju rješenja. Nema puno ljudi koje nemamo u sistemu. To je uglavnom šesta i sedma kategorija. Očekujem da će i na njihove račune do kraja decembra uslijediti isplate – najavljivao je Egić.

Međutim, od isplate boračkog dodatka svim ratnim veteranima koji ispunjavaju propisane uslove i dalje nema ništa, iako je decembar prošao, a sve je bliži i kraj januara.

Inače, kako je dogovoreno, pravo na jedinstveni borački dodatak imaju svi borci VRS od prve do sedme kategorije, a ranije su taj dodatak dobijali samo oni koji su imali više od 60 godina. Iznos primanja boraca određuje se na osnovu broja mjeseci provedenih u zoni borbenih dejstava, a onda se taj broj mjeseci množi s koeficijentom 2,20, odnosno 3 KM od početka januara ove godine.

Takođe, borci koji imaju određeni broj mjeseci učešća u ratu, ali nisu bili u zoni borbenih dejstava, ne mogu ostvariti mjesečni borački dodatak.

Pojašnjenje o tome gdje je i da li je “zapelo” oko obećane isplate boračkog dodatka pokušali smo dobiti od ministra Egića, ali se on nije javljao na telefonske pozive.

S druge strane, bivši dugogodišnji član Predsjedništva BORS i predsjednik Boračke organizacije u Pelagićevu, Jovan Erletić, za Srpskainfo kaže da prema informacijama kojima raspolaže, jedinstveni borački dodatak trebalo bi svi da dobiju sljedećeg mjeseca.

– U februaru bi taj posao trebalo da bude završen. Tako sam makar čuo – kaže nam Erletić.

Potpredsjednik Udruženja “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS”, Nedeljko Klincov, takođe ima sličnu informaciju, odnosno “muštuluk” za sve borce kojima nije isplaćen dodatak da bi to konačno moglo da se dogodi sredinom sljedećeg mjeseca.

(Srpskainfo) Foto:Fokus.ba

CATEGORIES
Share This