Raskol u SNSD: Da li će i najveća stranka u Banjaluci ići na izbore u više kolona

Raskol u SNSD: Da li će i najveća stranka u Banjaluci ići na izbore u više kolona

U sjenci gloženja opozicionih stranaka oko toga ko će biti kandidat za gradonačelnika Banjaluke i da li će opozicija u najvećem gradu Srpske imati jednog ili više kandidata, odvija se ništa manja drama u banjalučkom SNSD koji se, kako saznajemo, nalazi pred velikim raskolom.

Odlično obaviješteni izvori Srpskainfo iz vrha najveće političke partije u Srpskoj otkrivaju da je aktuelni šef Gradskog odbora SNSD u Banjaluci, Vlado Đajić, doslovno na korak od odluke da napusti SNSD i formira svoju političku partiju ukoliko rukovodstvo stranke, kako se već duže spekuliše u javnosti, umjesto njega imenuje nekog drugog kandidata za gradonačelnika Banjaluke na lokalnim izborima u oktobru ove godine.

Nova partija

Sagovornici Srpskainfo iz vrha SNSD, koji su insistirali na anonimnosti, između ostalog, tvrde da bi u slučaju da Đajić ostvari svoje prijetnje i odluči se na formiranje nove političke opcije, najmanje 50 odsto banjalučkog odbora SNSD prešlo u njegovu stranku.

Vlado Djajić predsjednik gradskog odbora SNSD Banjaluka
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Bez obzira šta ko o njemu mislio, Vlado Đajić je prilično omiljen u Gradskom odboru SNSD i ako odluči da formira novu partiju uz njega bi stao veliki broj današnjih odbornika SNSD u gradskoj skupštini, ali i običnog stranačkog članstva. Đajić ozbiljno računa na kandidaturu za gradonačelnika Banjaluke na predstojećim lokalnim izborima, a ukoliko to ne dobije stoodsto će napustiti SNSD i formirati novu političku partiju – tvrde naši izvori.

Inače, kako se prethodnih dana i mjeseci spekuliše u javnosti, vrh SNSD najbliže je odluci da aktuelnog ministra finansija i trezora BiH, Srđana Amidžića, kandiduje za gradonačelnika Banjaluke na predstojećim lokalnim izborima.

Komentar o tome da li namjerava da napusti SNSD i formira novu političku stranku koja bi ga sigurno kandidovala za gradonačelnika Banjaluke, pokušali smo dobiti od Vlade Đajića, ali se on nije javljao na telefonske pozive niti je odgovarao na naše poruke.

Najmanje dva kandidata

Početak pregovora opozicionih stranaka o tome ko će biti kandidat za gradonačelnika Banjaluke održani su juče u prostorijama Gradskog odbora SDS, gdje je predsjednik najveće opozicione političke partije u Srpskoj, Milan Miličević, o toj temi razgovarao sa predstavnicima PDP. Nakon sastanka, Miličević je ponovio svoj raniji stav, koji je inače prvo otkrio za Srpskainfo, a to je da je SDS trenutno najbliži odluci da predloži svog kandidata za gradonačelnika Banjaluke.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

 Ja nisam ranije govorio slučajno u prethodnom periodu, a o tome se govorilo i na sastanku Gradskog odbora u Banjaluci, da SDS ozbiljno razmišlja da imamo svog kandidata. Mnogi su razlozi za to – rekao je Miličević, dodajući da Predsjedništvo SDS neće osporavati ono što odluče gradski ili opštinski odbori, kada su u pitanju kandidature.

Dodao je i da trenutno vidi da će Banjaluka imati dva opoziciona kandidata.

– Mi krećemo od zadovoljstva naših odbora, jer je to naše biračko tijelo. Takođe, nećemo praviti nikakve zamjene u smislu vi nas pustite tamo, a mi ćemo vas ovamo. Gdje god to postoji, tu se ne može očekivati uspjeh.Banjaluka u ovom momentu, koliko vidim, imaće sigurno dva opoziciona kandidata. Da li će biti i treći opozicioni iz SDS tek ćemo vidjeti, ali mislim da to otvara put SNSD sa kojim imamo političku borbu. Zato bi bilo bolje da napravimo zajednički stav – rekao je Miličević.

Takođe, osim potpredsjednika PDP Draška Stanivukovića koji će ispred te partije biti kandidat za još jedan mandat na čelu najvećeg grada u Srpskoj, kandidaturu za gradonačelnika Banjaluke najavila je predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić. Lider Liste “Za pravdu i red”, Nebojša Vukanović, otkrio je mogućnost da i njegov politički pokret ima kandidata za gradonačelnika Banjaluke, ponavljajući da nema nikakve šanse da podrži Draška Stanivukovića.

Taktička igra

Politički analitičar Tanja Topić za Srpskainfo ističe da je priča o “gubitničkoj kombinaciji” opozicije u Banjaluci koja će, kako sada stvari stoje, na izbore izaći u više kolona, potpuno gurnula u drugi plan trzavice koje već duže postoje u banjalučkom odboru SNSD.

Tanja Topić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Vidimo da se već sada u javnom diskursu, kao i u opozicionim redovima, govori o nekoliko kolona u kojima će opozicione partije nastupiti na predstojećim izborima, a ovo djelovanje tumači se kao ustupak u korist SNSD, što negdje predstavlja i logično objašnjenje s obzirom da smo godinama gledali scenario prema kojem je ujedinjena opozicija bivala poražena od najjače političke partije u Republici Srpskoj – kaže Topićeva.

Skoro svakodnevne najave novih-starih kandidatura za gradonačelnika Banjaluke, prema njenim riječima, mogle bi se iščitati i kao politički i medijski spin, odnosno taktička igra prema kojoj je opozicija, kako navodi, već sada proglašena gubitnikom.

– Međutim, iako je u zadnjim igrama oko rebalansa gradskog budžeta golim okom vidljivo nadmudrivanje između pojedinih članova SNSD, niko ne otvara pitanje da li je moguć scenario i da SNSD nastupi u više kolona na izborima i šta bi to konkretno značilo za tu stranku – pita se Topićeva.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This