Prelazak sa busanja u prsa na “gutanje žabe”: Može li se bojkot Srba na sjeveru KiM upoređivati sa izborima koji su raspisani u BiH

Prelazak sa busanja u prsa na “gutanje žabe”: Može li se bojkot Srba na sjeveru KiM upoređivati sa izborima koji su raspisani u BiH

Vladajuća koalicija u Srpskoj danas će donijeti konačnu odluku o tome da li će izaći na izbore 6. oktobra ove godine po Izbornom zakonu BiH, čije izmjene je nametnuo Kristijan Šmit, ili će čekati da na snagu stupi Izborni zakon Srpske.

Drugim riječima, da li će “progutati žabu” i izaći na izbore po “Šmitovim pravilima” ili će ostati dosljedni svojim izjavama koje su davali u vrijeme donošenja Izbornog zakona Srpske o tome kako ni za živu glavu neće izlaziti na izbore po zakonu koji je nametnuo “nelegitimni stranac”.

Opozicione stranke u Srpskoj su već najavile svoj izlazak na izbore, 6. oktobra, te optužile vladajuće stranke u Srpskoj da su “svo vrijeme lagale građane i da je usvajanje Izbornog zakona Srpske bila predstava za javnost”.

Iako vlast konačnu odluku o izlasku na izbore tek trebaju da donesu danas na sastanku koji je zakazan za 16 časova, proteklih dana iz izjava pojedinih predstavnika vladajuće koalicije, uključujući lidera SNSD Milorada Dodika moglo se zaključiti da će na izbore, ipak, 6. oktobra po Izbornom zakonu BiH.

Ovaj proces, lider Ujedinjenje Srpske, Nenad Stevandić nazvao je “gutanjem žabe”, navodeći da bojkot nije opcija zbog scenarija koji se desio na sjeveru Kosova.

Sličnu izjavu dao je i Dodik koji tvrdi da, ako se stranke iz Srpske ne prijave na izborerizikuju mogućnost scenarija sa sjevera Kosova i Metohije, kada Srbi nisu izašli na izbore, a izbori su proglašeni legitimnim.

Izjave u ovom “tonu” davali su i neki drugi funkcioneri SNSD koji su u cijelu priču upleli i opoziciju iz Republike Srpske, optužujući je za “spregu sa Bošnjacima”.

Sprega opozicije i Bošnjaka

Tako je generalni sekretar SNSD Srđan Amidžić izjavio kako “opozicione stranke u Srpskoj i Bošnjaci žele desi ono što se desilo na Kosovu i Metohiji”.

Opozicija bi, tvrdi Amidžić, zadržala svoje pozicije, a Bošnjaci  bi se dokopali gradova i opština u Srpskoj.

Može li se bojkot Srba za izbore na Kosovu i Metohiji u aprilu prošle godine porediti sa izborima koje je CIK BiH raspisala za 6. oktobar ove godine, i da li su argumenti koje trenutno koristi vlast opravdani?

Podsjećamo, Priština je prošle godine raspisala vanredne lokalne izbore u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, koje su Srbi bojkotovali. Na birališta je izašlo tek oko 3,5 odsto birača – od ukupno upisanih 45.950.

Glasačko pravo je iskoristilo njih 1.567, od toga samo 13 Srba, pa su na čelo opština na sjeveru, gdje Srbi čine više od 95 odsto stanovništva, došla četiri Albanca.

Predsjednica Narodnog fronta, Jelena Trivić čiji poslanici u parlamentu Srpske nisu podržali usvajanje Izbornog zakona Srpske, a koja je u više navrata ponovila da im ne pada na pamet da izlaze na izbore po tom zakonu, jer ne vjeruju Dodiku, ističe da je očito kako vlast sada traži opravdanje za “sopstvene laži”.

Upetljali se u sopstvene laži

jelena trivić narodni front
FOTO: SINIŠA PAŠLIĆ/RINGIER

Ona dodaje da je trenutna situacija u BiH apsolutno neuporediva sa situacijom na Kosovu i Metohiji.

Podsjetila je na Amidžićevu izjavu kako mu je “poznat dogovor opozicije i Bošnjaka da se predaju Srebrenica, Doboj i Prijedor”.

– A ja pitam ako SDS kandiduje kandidata za gradonačelnika Prijedora i Doboja, a hoće, kako ti gradovi mogu pripasti Bošnjacima?! Ako sve srpske stranke zajedno kandiduju kandidata za načelnika Srebrenice, a hoće, kako će Srebrenica pripasti Bošnjacima?! Sve te pokušaje da opravdaju svoje odustajanje od Dodikovog Izbornog zakona i prelazak sa busanja u prsa na gutanje žaba i krokodila, kako kaže Stevandić, mislim da ih samo dodatno diskredituje i da bi bilo časnije da ćute i ne izjavljuju gluposti – poručila je Trivićeva.

Poredeđenje neuporedivog

Lider PDP i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Branislav Borenović ističe da su se vladajuće stranke potpuno pogubile u “traženju izgovora za vlastite neuspjehe”.

Sastanak opozicije u Istočnom Sarajevu, Branislav Borenović
FOTO: SDS

– Njihova politika je katastrofalna. Politika korak naprijed, dva nazad, nanosi najveću štetu Republici Srpskoj i srpskom narodu – ističe Borenović za Srpskainfo.

On dodaje da je bilo kakvo poređenje sa Srbima u drugim dijelovima regiona apsolutno štetno jer Srpska ima svoju ustavom garantovanu poziciju.

Borenović kaže da je srpski narod u BiH konstitutivni narod, ima svoje institucije, svoju teroitoriju i svoje izborne jedinice.

– Mislim da po ko zna koji put takvim poređenjem Dodik pravi najveću štetu i on je najveća štetočina za srpski narod u cjelini. Jasno je da su Dodik i vladajuća koalicija još jednom prevarili građane Srpske. Oni su donošenjem Izbornog zakona RS i čitavom tom tenzijom koju su dizali nekoliko mjeseci u suštini doživjeli svoj vlastiti fijasko, po ko zna koji put – navodi Borenović.

Vlast poraze proglašava pobjedom

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da su svi rizici koji su mogli proizaći iz donošenja Izbornog zakona u Srpske trebali biti dobro analizirani sa svim mogućim posljedicama, a na koje su i stručnjaci upozoravali.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tanja Topić– To je trebalo da se analizira prije nego se stupilo u ovu političku avanturu. Poslanik Nebojša Vukanović predvidio je u detalje problem sa “kasnim kretanjem u proces donošenja ovog zakona”  – kaže Topićeva za Srpskainfo.

Ona dodaje da ovdje vidimo 3 problema. Prvi je sakrivanje iza priznanja odluke Kristijana Šmita, za kojeg tvrdite da je nelegitiman i da nije visoki predstavnik.

Drugi je, dodaje Topićeva, sakrivanje iza scenarija sa sjevera Kosova i Metohije, jer emocionalni naboj oko tih tema relativizuje “povlačenje” pred Kristijanom Šmitom.

– I treće je to da donosioci odluka u Srpskoj ne slušaju ni opoziciju, ni struku, kad idu glavom kroz političke zidove, misleći da su uvijek i samo oni u pravu. Svaku političku bitku koju izgube nastoje predstaviti pobjedom što nerijetko, sem političke bahatosti, predstavlja i vrijeđanje inteligencije građana – zaključuje Topićeva.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This