„Parada kupovine glasača, biračkih odbora i političke mafije“ Zašto opozicionari u Srpskoj ne bojkotuju izbore, ako već tvrde da su neregularni

„Parada kupovine glasača, biračkih odbora i političke mafije“ Zašto opozicionari u Srpskoj ne bojkotuju izbore, ako već tvrde da su neregularni

Lideri opozicionih stranaka iz Republike Srpske juče su ponovo zatražili hitnu izmjenu tehničkih stavki u Izbornom zakonu BiH, ukazujući da bez uvođenja skenera i video-nadzora nema poštenih izbora u BiH.

Ovo, inače, nije prvi put da iz opozicije stižu žestoke zamjerke na važeća izborna pravila koja, prema njihovim tvrdnjama, omogućuju izborne prevare i vlast koja nije “po volji naroda”.

Međutim, osim verbalnih kritika i zamjerki na postojeći Izborni zakon BiH, nijedna opoziciona partija u Republici Srpskoj ili BiH nije pozvala građane na bojkot izbora ukoliko ne dođe do promjena u zakonu koje bi, kako tvrde, omogućile fer i poštene izbore.

– Izborni zakon BiH je jezgro svih izbornih korupcija. Da bi se ispoštovao svaki glas i da bi se vratilo povjerenje potrebne su tehničke izmjene. Da svaki birač ima zaštićen svoj glas modernim metodama od skenera do video nadzora i uz situaciju u kojoj je zagarantovana mogućnost da imate tajno glasanje – izjavio je juče predsjednik SDS Milan Miličević, kritikujući prijedloge da se samo u pojedinim opštinama prave “pilot projekti” sa navednim tehničkih inovacijama.

Glasanje na opštim izborima u BiH
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Parcijalno ih praviti da biste imali privid poštenih izbora nije racionalna stvar i to nećemo prihvatiti. Nije važan samo dan izbora. Izborni zakon mora da onemogući prijave fiktivnih partija iza kojih ne stoje ljudi i služe samo za preprodaju posmatračkih i mjesta u biračkim odborima – rekao je Miličević.

S njegovim stavovima složili su se i lideri PDP i Liste “Za pravdu i red”, Branislav Borenović i Nebojša Vukanović, ističući da nema poštenih izbora bez video-nadzora i skenera.

Todorović: Izbori bez standarda

O opravdanosti zahtjeva opozicije za hitnim izmjenama Izbornog zakona BiH tražili smo mišljenje od izvršnog direktora Helsinškog komiteta za ljudska prava RS, Branka Todorovića.

On za Srpskainfo, između ostalog, tvrdi da u proteklih 28 godina nijedni izbori u Srpskoj i BiH nisu zadovoljili osnovne demokratske standarde.

Branko Todorović, Helsinški odbor za ljudska prava RS
FOTO: HELSINŠKI ODBOR ZA LJUDSKA PRAVA RS

– Slobodno možemo da kažemo i to da su u proteklih desetak godina izbori u BiH bili jedna parada kupovine glasača, biračkih odbora i političke mafije. Svakom je bilo jasno da su ti izbori bili daleko od regularnih. Uzmite samo jednu činjenicu, a to je da vladajuće strukture u potpunosti koriste državne resurse za izbore. Kako možemo govoriti o regularnim izborima kada su javni emiteri u potpunosti kontrolisani od jedne strane, a da ne govorimo o brojnim slučajevima falsifikovanja volje birača, zamjene biračkih vreća i čistog kriminala. Kao neko ko je učestvovao u izbornom procesu kao posmatrač, odgovorno tvrdim da su izbori nelegalni, neregularni i da je to najobičnija parada koja pokazuje koliko su politička mafija i kriminal ovladali BiH – ističe Todorović.

Prema njegovim tvrdnjama, međunarodna zajednica, OHR, OEBS i Savjet Evrope, svih ovih godina znali su i vidjeli razmjere nevjerovatne korupcije u BiH, ali su preko toga prećutno prelazili vođeni svojim političkim interesima.

– Zbog toga ne vjerujem da bilo ko od njih želi da nešto značajnije i sušinski promijeni – tvrdi Todorović.

Između ostalog, on ističe da se broj pravih opozicionara u RS i FBiH može komotno prebrojati na prste jedne ruke.

– Opozicija tobože traži da se nešto promijeni, ali se postavlja pitanje zašto je opozicija nakon prošlih izbora pristala na rezultate takvih izbora? Pred takvim neregularnostima i zloupotrebama mislim da opozicija ne samo da ne treba izaći na izbore, već da ih u takvim uslovima treba bojkotovati. Zašto izlaziti na izbore koji su unaprijed pokradeni i namješteni? To je saučešće u simulaciji demokratije koju sada imamo u BiH. Mislim da opozicija u velikoj mjeri simulira opoziciju kako bi joj vlast ponudila neke komadiće s trpeze – kaže Todorović.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This