Stala sa radom RiTE „Gacko“: Da li je nemar rukovodilaca zaustavio rad ovog privrednog giganta!?

Stala sa radom RiTE „Gacko“: Da li je nemar rukovodilaca zaustavio rad ovog privrednog giganta!?

Termoelektrana “Gacko” od danas ne isporučuje električnu energiju i nije u sistemu  Elektroprivrede “Republike Srpske” saznaje portal ISTOK

Ovo stanje zaprepastilo je, ne samo stručnu javnost i ne samo u Republici Srpskoj i regionu. Ovo utoliko prije, još su iz RiTE Gacko “objasnili” da je do prekida proizvodnje električne  energije došlo zbog navodnog kvara na elektronapojnoj pumpi, a svi u Gacku znaju da nema dovoljnih količina uglja na depou, jer se nije razmišljalo na vrijeme o potrebnim količinama ove rude a vrijeme je zime, kiše, nevremena kad je otežana eksploatacija.

Odbornica SDS-a Gacko Jelica Bjeković ukazuje da su rukovodioci  na vrijeme planirali, u ljetnjem periodu i  ranom jesenjem, pa da na glavnom depou ima više od 150.000 tona uglja koji je pripremljen, ne bi došlo do stajanja i ugrožavanja egzistencije cijele regije i njenih stanovnika.

Bjekovićeva podsjeća da je javnosti Gacka poznato da je klub odbornika ove stranke tražio da se o problemima na RiTE raspravlja u lokalnom parlamentu te da to vlast nije dozvolila već su ponudili da odbornici budu njihovi gosti na RiTE kako bi prezentovali sve potrebne podatke što je i prihvaćeno.

-Na sastanku 25.11.2023. koji je bio održan u prostorijama RiTE rečeno nam je da u ovom privrednom preduzeću nema problema sa ugljem i da njeni zastoji nisu zbog nedostatka uglja. Takođe nam je situacija na RiTE Gacko prikazana kao stabilna te da ona radi u punom kapacitetu-kaže Bjekovićeva.

U ime kluba odbornika SDS-a, Bjekovićeva je tražila da se sve što je rečeno na tom sastanku pretvori u dokument u vidu Informacije, koju bi dostavili u kabinet predsjednika skupštine,kako bi se mogao sazvati kolegijum ,a potom i tematsku sjednicu o stanju na RiTE Gacko i kako bi usaglasili zajedničke zaključke na ovu temu.

-Na taj način,preko dobijenih materijala informisali bi se o stvarnom stanju na transparentan način gdje bi informacija bila dostupna i gradjanima Gacka za koje u ovom momentu ne treba govoriti koliko su zabrinuti zbog postejećeg stanja-dodala je Bjekovićeva.

Ovaj prijedlog prema njenim riječima nije naišao na razumevanje a rukovodioci RITE “Gacko” se nisu složili sa ovakvim stavom o sazivanju sjednice.

-Zašto je to tako ,možemo da zaključimo 5-6 dana poslije našeg sastanka. Naša saznanja govore da je pravi razlog izlaska sa mreže nedostatak uglja a ne neki navodni kvar na elektronapojnoj pumpi kako kažu oni koji su nas samo prije par dana uvjeravali da se o RiTE šire razne dezinformacije i da ne smijemo da olako prihvatamo takve priče-zaključila je Bjekovićeva.

ISTOK

CATEGORIES
Share This