Petrović pisao ministrima u Vladi: Niko nije dužan da vam ljubi skute!

Petrović pisao ministrima u Vladi: Niko nije dužan da vam ljubi skute!

Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović uputio je otvoreno pismo ministrima u Vladi Republike Srpske, u kome između ostalog kaže da je Bijeljina umjesto ulaganja sa republičkog nivoa dobila dodatno otimanje sredstava iz lokalnog budžeta.

„Početkom juna mjeseca tekuće godine upućeni su zahtjevi i dostavljeni projekti, lično od mene i to tako što sam sa tim projektima pješačio od Bijeljine do Banjaluke, svakodnevno ukazujući na potrebe i probleme drugog grada po veličini u Republici Srpskoj. Dopisi su  upućeni sljedećim ministarstvima:

Ministarstvu finasija, Ministarstvu trgovine i turizma, Ministarstvu saobraćaja i veza, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrrede, Ministarstvu prosvjete i kulture i  Ministarstvu porodice, omladine i sporta“, stoji u pismu.

Nažalost, kaže Petrović, od većine ministarstava nismo dobili kako odgovor na dopise tako ni odgovor na poslate urgencije, a kamoli konkretnu finansijsku podršku!

Dodaje da su pojedina ministarstva u odgovoru navela da nemaju sredstava za podršku realizaciji ni jednog jedinog projekta koji je kandidovan.

„Imajući u vidu sjednicu Vlade Republike Srpske na kojoj će se usvojiti prijedlog Budžeta za 2024. godinu, želim da Vas uoči sjednice podsjetim na sljedeće:

Grad Bijeljina je drugi po veličini grad u Republici Srpskoj i prema posljednjem zvaničnom popisu iz 2013. godine broji 107.663 stanovnika. Stanovnici drugog po veličini grada uredno plaćaju svoje poreze i doprinose čime u velikoj mjeri doprinose punjenju republičkog budžeta o kojem ćete raspravljati!“, navodi Petrović i dodaje:

„Samo u Bijeljini imamo preko 40.000 registrovanih vozila, novac od registracije ovih vozila se sliva u republički budžet, a kao paradoks imamo da sam grad ima oko 300 kilometara makadamskih puteva i izuzetno lošu putnu infrastrukturu! U Gradu Bijeljina ima oko 8.400 učenika osnovnih škola i oko 3.500 učenika srednjih škola.

Samo ove godine Grad Bijeljina je do sada uložio 1.247.616,47KM u opremanje i obnovu objekata za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, iako je osnovno obrazovanje pod republičkom ingerencijom i nadležnošću Ministarstva prosvjete i kulture.

Sa republičkog nivoa ulaganje u obnovu školskih objekata je jedna velika NULA! Za posljednje tri godine uprkos brojnim pozivima, otvorenim pismima i urgencijama, Ministarke prosvjete i kulture kako bivša tako i sadašnja se nisu udostojile da posjete Bijeljinu!“

„Djeca Bijeljine tokom čitave godine donose medalje i priznanja sa brojnih republičkih, državnih, evropskih i svjetskih takmičenja, djeca Bijeljine nisu tuđa djeca već djeca Republike Srpske, ponos i budućnost ove zemlje!

Grad Bijeljina je umjesto ulaganja sa republičkog nivoa dobio dodatno otimanje sredstava iz lokalnog budžeta, samo ove godine za prvih deset mjeseci našem Gradu je na račun PDV-a uplaćeno 1.025.645,62 KM manje od planiranih sredstava“, naglasio je.

„Ako nam već ne dajete ništa da li je stanje u državnoj kasi toliko očajno da morate i da nam otimate?“, upitao je gradonačelnik Bijeljine.

Petrović je podsjetio da je Semberija najveća žitnica Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, da ruke naših vrijednih poljoprivrednika hrane ovaj napaćeni narod.

„Vjerujem da ste svi na čelu sa ministrom poljoprivrede dobro upoznati da je Afrička kuga svinja poharala domaćinstva u Semberiji, ne krivicom domaćina već krivicom onih koji su sa najvišeg nivoa dozvolili nekontrolisan uvoz svinja.

Podsjećam Vas da je u Semberiji eutanazirano ukupno 40.328 svinja, da je 823 domaćinstva osiromašeno i oštećeno, da je ukupni aktuelni dug Ministarstva poljoprivrede ka domaćinima u Semberiji na račun eutanaziranih svinja oko 10.000.000, 00 KM. Nadamo se da ste to predvidjeli u nacrtu budžeta koji ste sastavili!“, naveo je.

Grad Bijeljina ne traži ništa više od onog što nam pripada, kaže Petrović, od onog što nam dugujete, od onog što su naši građani pošteno zaradili, od onog što su naša djeca zaslužila!

Morate shvatiti, dodaje gradonačelnik, da ste dužni da ulažete u sve gradove, opštine i sela ma ko se nalazio na njihovom čelu, a da sa suprotne strane niko nije dužan da Vam ljubi skute i da Vam se klanja, jer, kako kaže, mi samo tražimo dio kolača koji nam po svim stavkama pripada i koji smo pošteno zaradili!

„Shvatite da republički budžet je narodni novac, ne novac Radovana Viškovića, ne novac nijednog ministra, ne novac LJubiše Petrovića ili bilo kog drugog gradonačelnika i načelnika već je to ZAJEDNIČKI, NARODNI novac koji se mora ravnomjerno i u skladu sa potrebama gradova i opština raspoređivati!“, naglasio je.

Pred usvajanje Nacrta budžeta Republike Srpske, Petrović je zatražio, da u dokumentu budu predviđena sredstva za finansiranje projekata na teritoriji grada Bijeljina.

„Gospodo, to od vas očekuju građani koji plaćaju poreze, djeca i mladi koja pohađaju škole i fakultete, djeca sa poteškoćama u razvoju, sportisti, privrednici, poljoprivrednici…“, zaključio je gradonačelnik Bijeljine u otvorenom pismu.

(BN)

CATEGORIES
Share This