NA POMOLU NOVA „SIMBIOZA“ Ko će vladati Banjalukom u naredne 4 godine

NA POMOLU NOVA „SIMBIOZA“ Ko će vladati Banjalukom u naredne 4 godine

Nedugo nakon što je proglasio izbornu pobjedu u trci za gradonačelnika Banjaluke, Draško Stanivuković javnosti je obznanio da će pokušati da u novoj gradskoj skupštini napravi većinu bez SNSD.

Objavu novog-starog gradonačelnika Banjaluke mnogi su odmah dočekali sa skepticizmom. Prvo, odbornička lista PDP na proteklim lokalnim izborima u najvećem gradu Srpske dobila je “samo” 7 mandata u budućem sazivu banjalučkog parlamenta, dok je lista SNSD osvojila 11.

Osim toga, “prirodni” Stanivukovićevi saveznici za formiranje nove skupštine većine, odnosno opozicione stranke koje su na nivou Republike Srpske politički partneri PDP (SDS, Narodni front i Lista za pravdu i red), na izborima su ostvarili više nego skromne rezultate. Narodni front Jelene Trivić osvojio je tek dva odbornička mandata, Lista Nebojše Vukanovića jedan, dok SDS nije uspio da dobije čak ni jedno odborničko mjesto u novoj Skupštini grada Banjaluka.

Tačka na spekulacije

Povrh svega, u protekle četiri godine Stanivukovićevi odnosi s ostatkom opozicije u Banjaluci bili su sve, samo ne idilični. Međusobne optužbe koje su u proteklom periodu Jelena Trivić i Nebojša Vukanović razmjenjivali s Draškom Stanivukovićem bile su čak mnogo žešće i ostrašćenije nego verbalni okršaji s liderom SNSD Miloradom Dodikom, tako da je u Stanivukovićevo nadanje da će Banjaluka dobiti novu skupštinsku većinu, u kojoj neće biti mjesta za SNSD, malo ko povjerovao.

Tačku na priču oko toga da li će dva odbornika Narodnog fronta podržati inicijativu gradonačelnika Banjaluke o skupštinskoj većini bez SNSD stavila je predsjednica te stranke, Jelena Trivić.

jelena trivić narodni front
FOTO: SINIŠA PAŠLIĆ/RINGIER

– Nećemo biti dio ni SNSD-ovog bloka, niti bloka koji će pokušati okupiti Stanivuković, jer je naša platforma na kojoj smo dobili povjerenje birača bila da su to dva identična bloka u smislu nezakonitog rada, zapošljavanja bez konkursa, kriminalnih radnji, zloupotrebe javnih resursa u svrhe političke kampanje. Zato nam ne pada na pamet da s onima koji su radili mnoge stvari nezakonito i protiv interesa Grada i građana, gradimo bilo kakve većine – poručila je juče Trivićeva.

Lider Liste “Za pravdu i red”, Nebojša Vukanović, za Srpskainfo takođe potvrđuje da se odbornik njegove stranke u banjalučkom parlamentu sigurno neće pridružiti bilo kojem bloku koji predvode Draško Stanivuković i Milorad Dodik.

– Čim su završeni izbori jasno smo rekli da ne želimo praviti vlast ni sa SNSD ni sa Stanivukovićem. Mi ćemo biti glas naroda u Banjaluci – kaže Vukanović za naš portal.

Na pitanje da li onda, po logici stvari, slijedi nova četvorogodišnja “simbioza” gradonačelnika Banjaluke sa vlastima na nivou Republike Srpske, Vukanović odgovara da će to biti “onako kako se dogovore Dodik i Stanivuković”.

– Njihova saradnja, koja je svima jasna, pokušavaće se prikazati što skrivenijom. Očigledno je da je sada cilj da se Stanivuković proglasi ponovo nekim “opozicionarom” i da mi zaboravimo sve što je radio protekle četiri godine, kada je izdao sve one koji su ga doveli na vlast, gledao kako da nas uništi da ne bi postojali svjedoci njegove izdaje, dok je, s druge strane, bio veoma uslužan ne samo prema Dodiku, njegovoj familiji i porodičnim firmama, već i prema DEMOS, Stevandićevoj, Nešićevoj i Selakovoj stranci. Vrijeme je da se maske skinu i da ozvaniče svoju saradnju i koaliciju, a ne da mažu narodu oči kako je Stanivuković tobože neki opozicionar, kako bi ga na sljedećim izborima proglasili kao kandidata za jednu od inokosnih funkcija – kaže Vukanović.

nebojša vukanović poslanik liste za pravdu i red u narodnoj skupštini rs
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Političko samoubistvo

Budući da je jasno da Stanivuković novu skupštinsku većinu u Banjaluci neće moći da formira s Trivićevom i Vukanovićem, ostalo mu je da se okrene DEMOS, Ujedinjenoj Srpskoj, Socijalističkoj partiji, te SPS Gorana Selaka, koji su svi osvojili po dva odbornička mandata u Skupštini grada. Međutim, iz SPS su već najavili da ostaju uz SNSD, a slične poruke stižu i sa strane Đokićevih socijalista, tako da je priča o formiranju nove većine pala u vodu.

Jedina moguća varijanta jeste to da SNSD ponovo predvodi skupštinsku većinu u Banjaluci ili da, eventualno, odbornici PDP pristanu na koaliciju s SNSD.

Koliko je realno to da u Banjaluci dođe do koalicije koja je do juče izgledala nezamislivo pitali smo za mišljenje političku analitičarku Tanju Topić. Ona smatra da je “moguć scenario da skupštinsku većinu obrazuju SNSD i PDP”, ali da bi to, prema njenom mišljenju, bilo ravno političkom samoubistvu PDP.

Tanja Topić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Takva koalicija ozbiljno bi narušila harmoniju u odnosima s koalicionim partnerima na entitetskom nivou i izazvalo potres koji PDP, u ovom trenutku, ne treba. Druga moguća opcija jeste da SNSD zatvori oči i dopusti Drašku Stanivukoviću da bez njih, ali uz podršku nekih od njih, formira skupštinsku većinu. To bi pak bilo ravno političkom samoubistvu SNSD, jer prepustiti u potpunosti opoziciji političku i ekonomsku žilu kucavicu Republike Srpske bio bi rizičan poduhvat – ocjenjuje Topićeva.

Treći scenario, prema njenim riječima, jeste da SNSD formira skupštinsku većinu u Banjaluci, a da se “simbioza” s gradonačelnikom ozvaniči i da međusobne blokade ostave za sobom.

 Mislim da SNSD neće ispustiti kormilo Banjaluke iz ruku, biće tu malo popuštanja, pa zatezanja, pa fingiranja sukoba, pa postupanja po negativnim revizorskim izvještajima. Životariće ovaj grad do početka kampanje za izbore 2026. godine, a ako je vjerovati političkim akterima, ona je već počela ili počinje danas  zaključuje Topićeva.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This