Heroji za tastaturom: Mogu li se postovima na društvenim mrežama rješavati problemi sa Hrvatskom

Heroji za tastaturom: Mogu li se postovima na društvenim mrežama rješavati problemi sa Hrvatskom

Zastupnik NES-a u Parlamentu BiH Jasmin Emrić kritikovao je ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića nakon njegovog susreta sa hrvatskim zvaničnicima zato što je centralna tema razgovora, kako to vidi Emrić, bila izborna reforma, a ne odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

– Granice, Trgovska gora, imovina naših kompanija u Hrvatskoj, južna interkonekcija, jadransko-jonski autoput, Buško jezero, granični prelazi, sve su to bile važne teme kojih smo se dotakli, izjavio je Konaković.

Iako je oštro odgovorio kritičarima da Hrvatska zvanično neće odlučivati o Izbornom zakonu u BiH, o samoj Trgovskoj gori nije imao ništa novo za dodati. Prema Emrićevom mišljenju, to je trebalo biti potpuno odbijanje svake mogućnosti.

– To je vanjskopolitičko pitanje o kojem imamo jedinstven zvaničan stav naše države. To je protivljenje izgradnji i uspostavi nuklearnog postrojenja koje se zove odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, a kojeg ima namjeru izgraditi Hrvatska, istaknuo je Emrić.

Na ovakve kritičare, a pogotovo kolega iz NES-a koji su ohladili priču o osmorki, Konaković odranije ima stav, a to je da su se trebali prihvatiti ulaska u političku arenu i direktno se za to boriti.

– U ovoj je političkoj areni mnogo lakše ostati kući i pisati postove, ispaljivati zapaljive izjave i skupiti neki jeftini poen, riječi su ministra Konakovića.

U međuvremenu, kako nas podsjeća Mario Crnković iz Green teama, ušli smo u godinu kada će Hrvatska realizovati najvažniji korak u slučaju Trgovska gora, a to je proces izrade studije uticaja na životnu sredinu.

– Očekujemo da novi ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković neće bježati od odgovornosti i posla koji je dužan obavljati. Slučaj Trgovska gora je pitanje života regije, presedan svjetskih razmjera, jer nigdje na svijetu nemamo slučaj da jedna država nasilu želi smjestiti radioaktivne i druge opasne otpade u granični pojas uprkos protivljenju druge, kazao je Crnković.

(Oslobodjenje)

CATEGORIES
Share This