Novinar odbio da otkrije izvor, pa postao osumnjičeni

Novinar odbio da otkrije izvor, pa postao osumnjičeni

Banjalučki novinar Nikola Morača salušan je juče u policiji i oduzet mu je mobilni telefon zbog istrage u vezi sa informacijama koje je objavio u dnevnom listu „Blic“ i portalu „Srpskainfo“.

Kako  je Morača potvrdio BN-u, juče je je pozvan na informativni razgovor u vezi sa informacijama koje je objavio radi hapšenja zbog silovanja u Banjaluci na koji se uredno odazvao.

Nakon što je odbio otkriti izvore informacija, dobio je status osumnjičenog za povredu tajnosti postupka odnosno da je otkrio detalje iz istrage u vezi tekstova te mu je izuzet mobilni telefon.

Morača, koji je dugogodišnji novinar kako kaže, iznenađen je postupanjem tužilaštva i policijskih službenika zbog oduzimanja mobilnog telefona.

U  skladu sa novinarskim postulatima, svaki novinar dužan je da zaštiti izvor informacija i nije obavezan da ga otkriva i policija od novinara takve informacije nema pravo tražiti.

Morača je kategorično odbio otkriti svoje izvore te mu je telefon oduzet i deponovan. Istražioci su „povezivali“ njegov tekst sa tekstovima drugih medija, kao i navode sa društvenih mreža što se njemu kao autoru teksta nikako ne može spočitavati.

Takođe saznajemo da je policija danas saslušala i druge novinare ali oni nemaju statuse osumnjičenih.

(Nezavisne) FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

CATEGORIES
Share This