„Dodik smeta mentalitetu lokalnih američkih šerifa“ Košarac se obrušio na senatorku zbog prizivanja novih sankcija

„Dodik smeta mentalitetu lokalnih američkih šerifa“ Košarac se obrušio na senatorku zbog prizivanja novih sankcija

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da američki zvaničnici na vrlo drzak i nedemokratski način pokušavaju da vrše pritisak na EU i njene politike.

-Jutros čitam kako izvjesna američka senatorka zagovara evropske sankcije protiv predsjednika Republike Srpke Milorada Dodika. Prema već utvrđenoj matrici salva lažnih optužbi, neistina, paušalnih tvrdnji i vrlo nelogičnih teza. Isti rukopis čitamo i kod ambasadora (Majkla) Marfija – naveo je Košarac na „Instagramu“.

On je istakao da je „naravno meta predsjednik Dodik, jer smeta mentalitetu lokalnih američkih šerifa koji bi da nam kroje kapu, da upravljaju svim procesima u ovoj zemlji, te da pod svoju kontrolu stave institucije Srpske i razvlaste njenu imovinu“.

-I pride nam prosipaju jeftinu priču o demokratiji, pod plaštom najboljih namjera za građane Srpske! Kakvo licemjerstvo! – konstatovao je Košarac.

Ako im je već stalo da se miješaju u unutrašnja pitanja u BiH, rekao je on, zašto se ambasador Marfi ne učlani u neku od bošnjačkih političkih partija i ne učestvuje u izbornom procesu, jer je ionako dokazani pobornik centralizacije i muslimanski službenik.

-Svjesni smo mi filozofije pojedinih američkih zvaničnika da ako se činjenice ne poklapaju sa njihovim mišljenjem, tim gore po činjenice. To u Republici Srpskoj neće proći, ma koliko se trudili da vrše pritisak na nas – poručio je Košarac.

On je naglasio da je Dodik izbor Republike Srpske, izborna volja njenih građana potvrđena na demokratskim i fer izborima.

-On je lider SNSD, najjače političke partije, koja je na vlasti i aktivno i odgovorno učestvuje u svim procesima. Bez SNSD-a i naših koalicionih partnera nijedno zakonsko rješenje ne bi bilo usvojeno na zajedničkom nivou – naveo je Košarac reagujući na izjavu američke senatorke Džin Šahin da SAD treba da nastave sa podsticanjem zemalja EU da sankcionišu predsjednika Republike Srpske, da one oklijevaju da to učine, ali, kako ona kaže, moraju da ga kazne i to strogo.

On je podsjetio da Republika Srpska podržava EU integracije i zalaže se za provođenje reformi na evropskom putu, te realizaciju 14 prioriteta integralno i u paketu.

-Želimo ravnopravan partnerski odnos sa EU i očekujemo da EU nastavi da podržava Dejtonski sporazum, ustavno uređenje BiH, izborni suverenitet i demokratsku volju građana Srpske i FBiH. Mi ne želimo EU koja će podržati nastojanja SAD da u BiH modelira antidejtonska rješenja u saradnji sa domaćim izvođačima radova. To je neprihvatljiva praksa i nećemo pristati da budemo pokusni kunići takve politike – istakao je Košarac.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This