Spremaju se hapšenja u Banjaluci zbog ubistva Davida Dragičevića: Tužilaštvo BiH finalizira dugogodišnju istragu

Spremaju se hapšenja u Banjaluci zbog ubistva Davida Dragičevića: Tužilaštvo BiH finalizira dugogodišnju istragu

U narednim danima očekuju hapšenja osumnjičenih koji se dovode u vezu sa ubistvom Davida Dragičevića.

Hapšenja bi trebala biti izvršena na području Banjaluke.

Tužilaštvo BiH preuzelo je istragu ubistva mladića od Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci i Republičkog javnog tužilaštva još u aprilu 2021. godine, nakon što banjalučko tužilaštvo pune tri godine nije uspjelo rasvjetliti ovaj slučaj, pišu federalni mediji.

Naredbu o sprovođenju istrage protiv NN izvršilaca za krivično djelo ubistva banjalučko tužilaštvo je izdalo 28. juna 2018. godine, a nakon što je na prvoj konferenciji za novinare, koja je održana u martu iste godine kada je Davidovo tijelo pronađeno, rečeno da se radi o zadesnoj smrti i da nema elemenata krivičnog djela.

– Tužilaštvo BiH, nakon razmatranja dostavljenih spisa iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka i Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske – Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, donijelo je odluku o preuzimanju predmeta i radu na istima u Tužilaštvu – navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH, nakon preuzimanja predmeta.

FOTO SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Preuzeti predmet Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske odnosi se na više osoba zbog radnji protiv službene dužnosti koje se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela protiv života na štetu oštećenog Davida Dragičevića, kao i neprijavljivanje krivičnog djela i počinioca, te pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela, navodilo se u saopštenju.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Podsjetimo, u martu ove godine u Banjaluci je izvršen pretres kuće Đorđa Rađena.

Pretres su izvršili pripadnici Federalne uprave policije i Agencije za istrage i zaštitu BiH, dok su pripadnici MUP Republike Srpske bili prisutni samo kao obezbjeđenje na licu mjesta. Ostalo je nepoznato zašto je pretres izvršen pet godina nakon ubistva mladića i kakve je on uopšte imao veze sa ovim slučajem.

Podsjetimo, pretres je izvršen u kući porodice Rađen, koja je u noći nestanka Davida Dragičevića 18. marta 2018. godine navodno opljačkana.

FOTO: GORAN OBRADOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN OBRADOVIĆ/RAS SRBIJA

Nakon pronalaska Davidovog tijela u džepovima njegovih hlača pronađeni su određeni predmeti, koji su nestali iz Rađenove kuće. PU Banjaluka Dragičevića je dovodila u vezu sa tom krađom, što zvanično nikada nije dokazano.

PROČITAJTE JOŠ

Kritične noći nadzorne kamere su snimile kako jedna osoba ulazi u dvorište Rađenove kuće u 2.25 časa. Par minuta kasnije u kuću ulaze Rađen i njegov brat. Više od pola sata nije zabilježeno kretanje, da bi se u 3.42 časa na snimku vidjela jedna osoba kako izlazi iz dvorišta.

U policiji su navodili da je riječ o Davidu Dragičeviću, što se na snimcima nije moglo jasno vidjeti. Istragu u slučaju “Dragičević” tri godine je vodilo OJT Banjaluka, a Tužilaštvo BiH je u aprilu 2021. preuzelo istragu u predmetu “Dragičević” od Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci, ali i Republičkog javnog tužilaštva RS. Kako je tada navedeno jedna se istraga odnosi na Davidovu smrt, a druga na službene osobe koje su bile uključene u rad na tom predmetu.

Zbog ubistva mladića su organizovani brojni protesti roditelja ubijenog mladića i ogorčenih građana koji su na kraju brutalno ugušeni.

CATEGORIES
Share This