Da li OC Jahorina uzvraća ulaganjima u opštinu Pale?

Da li OC Jahorina uzvraća ulaganjima u opštinu Pale?

Predstavnici opštine Pale podanički se odnose prema Olimpijskom centru Jahorina, navode iz paljanskog SDS-a. Kažu da je rukovodstvo opštine već godinama  servis za ispunjenje  želja Olimpijskom centru, naročito po pitanju izmjena regulacionih planova.

Predstavnici opštine Pale podanički se odnose prema Olimpijskom centru Jahorina, navode iz paljanskog SDS-a.  Kažu da je rukovodstvo opštine već godinama  servis za ispunjenje  želja Olimpijskom centru,  naročito po pitanju izmjena regulacionih planova.

„Vidimo ogromnu izgradu, ekocid, urbicid, što dugoročno šteti opštini Pale i njenim građanima. Rukovodstvo opštine Pale na sve zo nema odgovor“, kaže Dušan Gazivoda, predsjednik OO SDS-a Pale.

Izmjene regulacionih planova u nadležnosti su Skupštine opštine Pale, u kojoj  većinu čine predstavnici SNSD-a i koalicionih partnera.  Zbog čega se stalno vrše izmjene regulacionih planova  koje omogućavaju  nekontrolisanu  gradnju, iako je planina prekomjerno urbanizovana  i ko od toga najviše ima koristi, načelnik opštine Pale Boško Jugović  na naša pitanja nije odgovarao.  Ipak, na opozicione optužbe iz Olimpijskog centra Jahorina  odgovaraju da su ponosni na sabornost  paljanskih odbornika kada se glasa o ovim pitanjima, iako paljanska opozicija u lokalnoj  Skupštini ima samo  pet odbornika.

„Svi su oni učestvovali u izmjeni regulacionih planova. Nisam ja rlasao za regulacione planove. Moram da ih podsjetim da su u 80 odsto slučajeva glasali jednoglasno. Ja sam na to bio ponosan“, kaže Nedeljko Elek, predsjednik Nadzornog odbora OC Jahorina.

O podaničkom odnosu opštine Pale prema Olimpijskom centru govori i ustupanje parking prostora na planini koji pripada opštini po cijeni od 100 hiljada maraka za cijelu sezonu, navodi Gazivoda.

„Postoji računica da OC Jahorina na tim parkinzima zaradi do 2 miliona KM. Obrazloženje načečnika Pala je da opština ne može da vrši tu uslugu jer nije sposobna da čisti i održava te parkinge što je nebuloza jer i OC Jahorina angažuje podizvođače privatne firme koje čiste te parkinge“, kaže on.

Predsjednik paljanskog SDS-a  podsjeća i na preprodaju zemljišta  u vlasništvu opštine Pale, koje je po izuzetno niskoj cijeni skoro poklonjeno Olimpijskom centru, za kako se tada tvrdilo izgradnju kaskadnog parkinga i polazne stanice gondole.  Na tom zemljištu opština Pale je izgubila oko 5 miliona maraka, tvrdi Gazivoda.

„Radi se u sedam dunuma zemlje koji su ustupljeni OC Jahorina za izgradnju kaskadnog parkinga i gondole „Partizan“. Samo mali dio zemljišta je ustupljen za izgradnju gondole, a ostatak je preprodat. kaskadni parking nikad nije ni napravljen nego je tu ucrtan hotel“, tvrdi Gazivoda.

Ovi primjeri govore  da su predstavnici opštine nemoćni da zaštiti svoje  interese zbog želja rukovodstva Olimpijskog centra. Sa druge strane predstavnici OC kažu da od planine veliku korist imaju svi.

„Koliko je Jahorina pomigla opštini Pale govori da je podatak prije ekspanzije bio 8 miliona, a sada je 22 miliona KM“, objašnjava Elek.

Iz paljanskog SDS smatraju da je jedini spas za Pale izgradnja gondole koja bi ovu opštinu povezivala sa planinom.  Međutim za izgradnju gondole postoji projekat, ali ne i novac.

„To je projekat od 100 miliona KM koji je nemoguće uraditi bez Vlade Srpske. Što se tiče olimpjskog centra, mi smo uradoli projekat, studiju izvodljivosti, a Vlada je već prihvatila našu inicijativu za izdavanje garancija, a sada idemo u postupak traženja finansijera“, kaže dalje Elek.

Iz paljanskog SDS-a tvrde da  izgradnju gondole  stopira  jak jahorinski lobi  kojem rukovodstvo opštine Pale ne smije da se suprotstavi.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This