Kumovske i rođačke firme u dilu sa vlastima: Ko će kome ako ne svoj svome?!

Kumovske i rođačke firme u dilu sa vlastima: Ko će kome ako ne svoj svome?!

I dok budžetskog novca nema dovoljno za zdravstvo, za borce, za socijalna davanja, uvijek ga ima, čini se i viška za firme koje se dovode u vezu sa Miloradom Dodikom, predsjednikom Srpske. Ipak, čini se da ni to nije dovoljno pa se prešlo i na budžet BiH pa je krajem prošle godine fondaciji Srpska kuća na čijem je čelu Gorica Dodik, kćerka predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika dodijeljeno 30 000 KM. Postavlja se pitanje da li je ovo pokušaj stvaranja monopola i zašto nema odgovornosti?

Vlada Republike Srpske odlučila je, pred kraj prošle godine, da iz budžeta dijeli milione maraka kao pravi Deda Mraz. U to ime,izmijenila je čak listu prioritetnih projekata iz programa javnih investicija i dala prednost javnim preduzećima koja godinama ne posluju pozitivno ali i privatnim preduzećima, bilo rodbinskom ili političkom linijom. Srećni dobitnici novogodišnjih finansijskih paketa su prvo javna preduzeća – Željeznice Srpske koje su dobile 20 miliona maraka, Aerodromi Srpske 2 miliona, a Pošte milion.

Nije Vlada zaboravila i privatna preduzeća pa je tako, između ostalih, Banju Mlječanica, koju vodi NPS-ov Darko Banjac počastila sa 7 miliona KM. U toj namjeri ih nije spriječilo ni to što je od samog početka sumnjiva izgradnja zdravstveno turističkog kompleksta, a ni to što je u Prijedorskom tužilaštvu formiran predmet zbog javnih nabavki Mlječanice.

Čini se da više nije dovoljan novac iz budžeta Srpske pa se prelazi i na budžet BiH da bi se pomoglo privatnim firmama u Srpskoj. U prilog tome ide činjenica da je Savjet ministara Bosne i Hercegovine krajem decembra pošle godine donijelo odluku da 30.000 KM iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH da Fondaciji „Srpska kuća“ na čijem je čelu Gorica Dodik, kćerka predsjednika Srpske i SNSD-a Milorada Dodika.

„To je sistem koji je toliko dugo pristuan u Republici Srpskoj koji nanosi štetu i košta građane Srpske stotine hiljada pa čak i stotine miliona KM ukupan dug je preko 6 milijardi KM, dug raste kamate sve veće ali rastu i privilegije koja dobijaju ta preduzeća kojih ima mnogo i koji su na jaslama budžeta“, kaže Branislav Borenović, poslanik u Predstavničkom domu PS BiH i predsjednik PDP-a.

Pored firmi Dodikove djece, spisak firmi bliskih saradnika ili političkih istomišljenika Milorada Dodika je dugačak. Navešćemo samo neke koje su u javnosti povezivane sa porodicom Dodik.  Kaldera company, GP Krajina, Grand Trade, Red box media, Eco group, Agrodestil… i tu ćemo se zaustaviti jer ako bi smo nastavili sa objašnjavanjem ko je kako povezan, ovaj prilog bi trajao tri dana. Zanimljivo je da je Dodik svaku povezanost vješto negirao ali nije se odustajalo od dijeljenja novca iz budžeta za takozvanu pomoć u radu.

„Na ovaj način se i konkurencija guši ako imate više nezavisnih firmi za neki projekat, a prođe samo ona koja je u dobrim odnosima sa vlastima. Jasnu poruku šaljete svim ostalim da ovde nisu dobrodošli jer vlast ima prema njima maćehinski  odnos u odnosu prema firmama koje su u bliskom odnosu sa vlastima“, kaže  Velizar Antić, politički analitičar.

„Pored moći glavni motiv za bavljenje politikom je novac i novac koji  uvijek se skrene iz javnih budžeta u privatne kompanije povezane sa vladajućom koalicijom. Ovdje na vlasti je od 2006.g. Dodik i konstantno vidimo netransparentno trošenje novca koj se usmjerava za koalicione partnere porotične kompanije i da oni imaju korist što se neko njihov bavi politikom“, kaže Siniša Vukelić, novinar i urednik portala Capital.ba.

A da, kako se u narodu kaže, para ide na paru, pokazuje to što je budžet predsjednika Srpske za ovu godinu 56 miliona maraka. Na šta će se tačno potrošiti taj novac, ne zna se. Zvanično, planirano je da će se trošiti, između ostalog, i na humanitarne i društveno korisne projekte.

I na kraju, ko zna, možda se i ostvari vic koji je zaživio u narodu – a to je da je Milorad Dodik toliko bogat da bi svojim imetkom mogao otplatiti pola dugova Republike Srpske, koji iznose 6 milijardi maraka, pa da konačno budemo ona zemlja o kojoj nadležni uporno pričaju, nezadužena i ekonomski stabilna.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This