Crnadak nema dileme: Cvijanovićeva prekršila zaključke NSRS

Crnadak nema dileme: Cvijanovićeva prekršila zaključke NSRS

Igor Crnadak, bivši ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i član predsjedništva PDP-a, kazao je za N1 kako „nema dileme“ da je predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović prihvatila sve što piše u Tiranskoj deklaraciji, što se kosi sa stavovima NSRS i SNSD-a, jer se između ostalog Rusija naziva agresororom.

Odgovarajući na pitanje da li je Željka Cvijanović prihvatila Deklaracija EU u Tirani, Crnadak je rekao da na takvim događajima nema formalnog glasanja ili potpisivanja, nego se dokument usaglašava.

„Ako niste saglasni sa sadržajom vi odmah reagujete na mjestu događaja, a ne kada se vratite kući. Nema dileme da je Cvijanović kao predstavnica Bosne i Hercegovine prihvatila sve ono što stoji u dokumentu. Možda ona nije znala da se tako radi. Neka objasni je li nesvjesno dala podršku ili stoji iza svega onog što piše u dokumentu“, kazao je Crnadak za N1.

Upitan da li je prekršila zaključke NSRS, on odgovara:

„Ako je prihvatila da se Rusija naziva agresorom onda je jasno da je to u suprotnosti sa stavovima Dodika, SNSD-a i NSRS, ali ona to treba kazati“ .

Već u prvoj tački Deklaracije jasno se Rusija iznačava agresorom jer piše da “eskalacija agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine ugrožava evropski i globalni mir i sigurnost te ističe značaj strateškog partnerstva između EU i regije Zapadni Balkan”.

Takođe, Rusija se pominje i u tački broj četiri. U njoj piše da je zajednički nastup sa EU jasan znak strateške orijentacije partnera, “pogotovo sada kada Rusija eskalira svoj agresorski rat protiv Ukrajine”. Apeluje se na partnere sa Zapadnog Balkana da “ostvare brz i trajan napredak ka punom prilagođavanju Zajedničkoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici EU i da djeluju prema njoj, uključujući u pogledu restriktivnih mjera EU”.

Inače, NSRS, u ranije usvojenim zaključcima, smatra da je potreban neutralan stav po pitanju sukoba Rusija -Ukrajina.

(BN)

CATEGORIES
Share This