Sukob u Ukrajini borba za prevlast svjetskih sila

Sukob u Ukrajini borba za prevlast svjetskih sila

Sukob u Ukrajini definitivno nije građanski rat, već se iza paravana krije borba za prevlast svjetskih sila na tronu, kazali su gosti u večerašnjoj emisiji “Globalno” u programu BN televizije.

Moćne zemlje ne misle minimalistički, one su megalomani. Sitni ciljevi i pobjede neće zadovoljiti Rusiju.

„Nisu očekivali da će Zapad biti tako jedinstven u svom stavu da se suprotstavi Rusiji i da će u toj mjeri pružiti podršku Ukrajini, pa su raspoložive mjere i sredstva sa kojima je krenula Rusija, ispostavilo se, slabi. Nisu ostvareni glavni ciljevi a to je demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, već trenutno tamo ima mnogo više rusofobije, Ukrajina je skoro u NATO-u, NATO je potpuno u Ukrajini, znači desilo se sve suprotno“, kaže general-potpukovnik u penziji Vinko Pandurević.

Rusiji je uvijek bio najvažniji Krim kada je Ukrajina u pitanju i bilo kakvo ugrožavanje stanovništva na Krimu dovodilo je do tenzija. Kap je prelila čašu kada je Ukrajina prije dvije godine, odlučila da stepski predio kakav je Krim, u potpunosti ostavi bez vode.

„Rusija je imala i taj problem jer tamo živi više miliona ruskih stanovnika i ne možete da ih ostavite da umru bez vode. Drugi problem je snabdijevanje energijom koja ide za Krim iz nuklearke Zaporožje. Ukrajina kao nezadovoljna strana vukla je određene poteze kojima je stanovništvo Krima vodila u nezavidnu poziciju“ kaže Ivan Miletić iz Udruženje Ivo Andrić iz Kambere.

“Po ustavno-pravnim načelima Rusije, Ukrajina je rusko područje i od toga odustati neće. Oduvijek se za Rusiju govorilo da može biti jaka svjetska sila, samo ako je Ukrajina njen dio”, mišljenja je Pandurević.

Ovo je, kaže on, ruska teritorija i oni to moraju braniti, čak neke i osloboditi.

“Ja mislim da je to pozicija sa koje Rusija može krenuti u pregovore. Ona te teritorije napustiti neće sem ako se ne desi neka nuklearna katastrofa. Svakako krizno momenat biće uvođenje novih 200 ilil 300 hiljada mobilisanih ljudi u zonu borbenih dejstava.“ naglašava Pandurević.

Priprema terena za uvođenje novih velesila u igru, odavno je počela. Dok Kina i Indija imaju cilj da postanu svjetski lideri, Amerika brani taj ishod situacije, a najbolji način da oslabi ove dvije zemlje je da oslabi Rusiju. Ukrajina je samo kolateralna šteta, kako je to bila i Jugoslavija devedesetih godina.

„Ipak je ovo svijet različitih civilizacija koje su kao tektonske ploče. Kad dođe do spajanja tektonskih ploča, tu dolazi do potresa. Jedna od tih ploča je Balkan, druga Ukrajina, treća Rumunija. Mi imamo istorijsko pamćenje a kada kod nas dođe do tog potresa, zemljotres bude vrlo neprijatan.“ zaključuje Miletić.

– Zapad nas vidi kao oslonac ruske kulture na Balkanu. Bolje da se primirimo i sačekamo da nas velike sile obavjeste šta su odlučile, nego da poturimo obraz za neprijateljev šamar. Nerješavanje sukoba u Ukrajini može proizvesti svjetski sukob, konstatovali su sagovornici u emisiji Globalno BN televizije.

(BN)

CATEGORIES
Share This