Osveštan zvonik crkve u Lipovicama kod Lopara

Osveštan zvonik crkve u Lipovicama kod Lopara

Veliki broj sadašnjih i nekadašnjih stanovnika Lipovica i okolnih sela, okupilo se u ovom mjestu nadomak Lopara, povodom osvaštanja temelja i zvonka novoizgrađane crkve Svetog arhangela Gavrila.

Ideja o izgradnji crkve, kažu mještani, ovog majevičkog sela, postojala je odavno, ali su je razne okolnosti, poput ratnih sukoba ‘90. godina prošlog vijeka i odlaska velikog broja stanovnika u inostranstvo, odlagale, sve do ovog momenta.

“Mi smo prvi sastanak odbora imali 1. oktobra 2023. godine, kada je napravljen plan i osmišljena dinamika ovog posla. Već u novembru smo izlili temelje, a prilozima opštine Lopare i mještana našeg i okolnih sela smo uspjeli da sagradimo ovaj objekat“, rekao je Mitar Tojić, predsjednik Odbora za izgradnju crkve u Lipovicama.

Kada bude potpuno izgrađena, oslikana i osveštana, crkva u Lipovicama biće centar duhovnosti u ovom dijelu Majevice, ali i mjesto okupljanja i druženja, rekao je ovim povodom načelnik opštine Lopare, Rado Savić.

“Ono zbog čega sam posebno srećan i zadovoljan jeste to što se prilikom početka gradnje hrama pokazao visok stepen sloge u selu. Ljudi su složno i radosno pristupili izgradnji crkve i dosta toga uradili svojim trudom i radom, a opština Lopare obezbijedila je ciglu za izgradnju hrama, a tu smo da pomognemo i u budućnosti, “ rekao je načelnik opštine Lopare Rado Savić.

Nakon izbora kuma temjelja i kuma zvonika, kao što je to i običaj, oko hrama je održana litija, a nakon obreda osveštanja, u crkvenoj porti održano je narodnoo veselje.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This