Zverev pobedio sam sebe: Alkaras šampion Rolan Garosa

Zverev pobedio sam sebe: Alkaras šampion Rolan Garosa

Sjajno finale i na kraju velika pobeda za Karlosa Alkarasa. Španac je u svoju gren slem kolekciju uvrstio i Rolan Garos i sada mu za karijerni slem ostaje još samo Australijan Open. Ukupno mu je ovo treća gren slem titula.

Aleksander Zverev ima za čim da žali. Imao je 2:1, imao je nekoliko prilika da se potpuno vrati u petom setu. Ali nije uspeo i u svom drugom gren slem finalu ponovo je izgubio posle pet setova a da je imao prednost.

PRVI SET 6:3 Alkaras

Nervozan početak obojice. Zverev je finale započeo sa dve duple i na kraju je taj gem izgubio. Međutim, Alkaras nije uspeo da potvrdi brejk, pa su obojica finalista na startu izgubila svoj servis.

Ipak, u naredna dva gema obojica su uspela da osvoje servis i bilo je 2:2. Potom opet Alkaras pravi brejk. Samo što sada nije izgubio tu prednost, već je uspeo da potvrdi brejk i povede 4:2. Imao je Španac kapitalnu priliku da u narednom gemu praktično reši set. Imao je dve vezane brejk lopte. Ali Zverev je uspeo da se spase, veže četiri poena i da ostane u ovom setu smanjivši na 4:3.

– U gemu u kojem je pretrpeo brejk nervoza Zvereva najbolje se videla po tome što su mu noge slabije radile. Tri puta je poslao loptu u mrežu. I u narednom servis gemu kod 4:2 za Alkarasa dva puta je nemoćno gledao u ložu – rekao je Saša Ozmo.

Ali to je bilo samo odlaganje neodloživog. Jer je Alkaras dobio i svoj gem, a potom i napravio brejk i dobio prvi set. Razlog zbog kojeg je Zverev lako kapitulirao jeste uspešnost na prvom servisu, što je apostrofirao i Saša Ozmo.

– Najneverovatniji podatak prvog seta je da Zverev ima ispod 50% uspešnosti kada pogodi prvi servis. Osim prvog gema nije bio ni blizu da ugrozi Alkarasov servis.

DRUGI SET 6:2 Zverev

Zverev je uspeo da se smiri posle izgubljenog prvog seta. Postao je značajno mirniji i gledao je u prvom redu manje da greši. Sa druge strane Alkaras je znatno lošije ušao, pravio mnogo više grešaka.

U prvom gemu suočio se sa tri brejk lopte, ali je uspeo da ih spase. Već tada se videlo da mu je pala koncentracija, jer je imao i duplu servis grešku, potom i lošu procenu da će lopta u aut. Ali u petom gemu Zverev ponovo dolazi do brejk lopti, samo sada koristi drugu i prvi dolazi do brejka za 3:2.

Da time nije završio posao pokazao mu je Španac već u narednom gemu. Ipak, uspeo je Zverev da ga reši, potvrdi brjek i prvi put povede sa dva razlike – 4:2. I tada je praktično prelomio set.

Definitivno mu je poraslo samopouzdanje, napravio je dupli brejk da bi na kraju sa nulom dobio gem u kojem je servirao za set i 1:1.

– Nije radio Zverev ništa bitno drugačije na početku seta, samo je malo konstantniji, smanjio broj grešaka. Više je Alkarasov pad doveo do prvog brejka. Potom su obojica dobro igrali 15 minuta, ali je samopouzdanje Zvereva raslo. Čim on forhend paralelu pogađa uz liniju to je pokazatelj koliko se dobro oseća i uspeo je da slomi Alkarasa – konstatovao je Saša Ozmo.

TREĆI SET 7:5 Zverev

Za razliku od prethodna dva seta u ovom čak pet gemova je prošlo i bez brejka i bez uopšte brejk lopte. A onda je Alkaras ubacio u brzinu više i došao do brejka bez izgubljenog poena i poveo 4:2.

– Zverev je agresivniji u forhend Alkarasa i možda je mogao više da naplati dobru igru. Po ekspresivnoj reakciji Alkarasa nakon dobijenog gema za 3:2, kao da se osećao, ne da je bio na konopcima, ali da je bio u blagoj nevolji. Došlo je očekivano do promene momentuma i Alkaras pravi brejk. Mada je imao i neviđeno sreće kod prva dva riterna, jer mu je lopta jedva prešla mrežu i pala na nezgodna mesta – rekao je Saša Ozmo.

Ipak, Zverev nije odustao. Već u narednom gemu ozbiljno je pritisnuo Alkarasa, došao do tri brejk lopte. Ali sve tri je Španac spasio i poveo 5:2. Međutim, nije se nemački teniser predavao. U gemu u kojem je Alkaras servirao za osvajanje seta pravi brejk i smanjuje na 5:4. A potom je bez izgubljenog poena odservirao za 5:5.

Odlična igra Zvereva se nastavila i u narednom gemu pravi brejk za 6:5. Alkaras se spremio za borbu u gemu u kojem je Zverev servirao za set, imao je čak i brejk loptu. Ali Zverev je uspeo da iskoristi drugu set loptu i dobio gotovo izgubljen set za 2:1.

– Zverev nije dozvolio da ga pokolebaju ona dva srećna poena. Nastavio je dobro da igra, a Alkaras pokazuje neke nekarakteristične znake za sebe, pre svega govor tela. Žalio se na to što Zverev pogađa duboke lopte i nekoliko puta je onako odmahivao glavom ka boksu, što nismo navikli da viđamo i nekoliko nekontrolisanih udaraca. Pre svega forhend mu je neprepoznatljivo loš i potpuno se pogubio. Zverev sada pravi mnogo bolje odluke na terenu od Alkarasa – rekao je Saša Ozmo.

ČETVRTI SET 6:1 Alkaras

– Olako je Zverev pustio „sa udice“ Alkarasa na početku četvrtog seta. Karlitos je bio izuzetno nervozan, ali jedna prelaka greška iz forhenda i potpuno pogrešna procena smeča kada je već dobijen poen potpuno vraćaju Alkarasa, tačnije daju mu krila. Sve ono što je Zverev tako dugo gradio na putu je da ispusti – rekao je Saša Ozmo.

Ovaj komentar Saše Ozma savršeno oslikava stanje u prva četiri gema, koja je dobio Karlos Alkaras. Ipak, Zverev je prvo uspeo da vrati jedan brejk, a onda je i Alkaras uzeo medicinski tajm-aut zbog bola u butini.

Ipak, kratko je trajala ta nada. Alkaras je ponovo napravio brejk, poveo 5:1 a potom i osvojio gem na svoj servis, samim tim i set za 2:2

PETI SET 6:2 Alkaras

Posle prva dva gema u kojima su obojica uzeli gemove na svoj servis, usledio je treći u kojem su viđene ozbiljne pukotine kod Zvereva. Alkaras je ni kriv, ni dužan došao do tri vezane brejk lopte, pošto je Zverev dva zicer voleja bacio u aut i u mrežu, a potom odservirao duplu servis grešku. Taj poklon Alkaras je oberučke prihvatio, napravio brejk i poveo 2:1.

A onda je Alkaras je u istom stilu započeo svoj servis gem. Častio je Zvereva sa tri vezane brejk lopte. Ali onda malo sreće, jedna sumnjiva sudijska odluka da li je gledao pravi trag, i Španac je došao do izjednačenja.

A zatim fenomenalan poen kojim je Zverev došao do brejk lopte, ali je Alkaras pokazao neverovatnu defanzivu. I upravo taj poen bio mu je pogonsko gorivo da spase još jednu brejk loptu i prelomi gem u svoju korist za 3:1.

Međutim, ostaće velika mrlja, jer kod 0:40 Alkaras je imao drugi servis. Plasirao ga je tako da je u prvom momentu bio aut i dupla greška i samim tim ribrejk. Međutim, sudija je sišao na teren i pokazao trag da je dobra lopta. Ispostavilo se da je to bio pogrešan trag, a pravi koji je Zverev pokazivao stvarno je bio u autu.

To je prelomilo set, iako je Zverev i u narednom servis gemu Alkarasa imao brejk šanse. Ali ih nije iskoristio, a potom je Alkaras napravio dupli brejk. Serviranje za set bila je samo formalnost i Španac vraća dominaciju svoje zemlje na parisku šljaku.

SK

CATEGORIES
Share This