Održana radionica pod nazivom „Priprema i degustacija tradicionalnih jela gatačkog kraja“

Održana radionica pod nazivom „Priprema i degustacija tradicionalnih jela gatačkog kraja“

U sali SO Gacko održana radionica „Priprema i degustacija tradicionalnih jela gatačkog kraja“ u organizaciji Udruženja proizvođača gatačkog kajmaka, a u okviru projekta „Očuvajmo gatačke tradicionalne proizvode“.

Inače ovaj projekat se provodi kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2( ReLOaD2) koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz podršku Opštine Gacko.

Današnje teme su bile: značaj promocije i prezentacije tradicionalnih proizvoda i jela, zatim „On farm“ očuvanje genetičkih resursa i praktični prikaz izrade tradicionalnog jela sa kajmakom –„Cicvare“.

Predavači su bili doc.dr Draženko Budimir, prof.dr Đorđe Savić i prof.dr Stoja Jotanović koja je danas bila i jedan od glavnih aktera u pravljenju cicvare. Profesorica objašnjava da su upravo ove žene najzaslužnije za održanje rase gatačkog sivog govečeta jer one proizvode i plasiraju konačne proizvode.

„Proizvodnja tih tradicionalnih proizvoda daje svrhu držanju i gajenju gatačkog govečeta“, naglašava profesor Savić.

Predsjednica Udruženja proizvođača gatačkog kajmaka Dragana Milović kaže da realizacija projekta traje 7 mjeseci i da su negdje na pola puta. Ona ističe da su proizvođači su pokazali veliko interesovanje za sve aktivnosti, a u narednom periodu planiraju izradu mini gatačkog kuvara kako bi se očuvala tradicionalna gatačka jela.

Krajnji cilj je svakako brendiranje gatačkog kajmaka naglašava Daliborka Grčić koja ističe veliki entuzijazam ovih žena, ali i edukativni značaj radionica.

Danas je članicama Udruženja dodijeljeno i 20 šerpi, kablića (za sajamske prezentacije) i prenosnih frižidera, koji su obezbijeđeni kroz ovaj projekat. Više detalja u prilogu….

(Radio Gacko)

CATEGORIES
Share This