Dan  kada je rođen Yugo 45 –  legenda jugoslovenskih puteva

Dan  kada je rođen Yugo 45 –  legenda jugoslovenskih puteva

Yugo 45, buduća filmska i muzička zvijezda ručno je izrađen 2. oktobra 1978. godine, kao prvi samostalni projekat kragujevačke tvornice automobila “Zastava”.

 

Planiran da bude nasljednik slavnog “fiće”, i “yugo” je postao simbol jednog vremena u bivšoj državi, koji je imao svoj djelić uticaja, tj. simbolike u popularnoj kulturi.

Nakon što se 1985. počeo izvoziti i u Sjedinjene Američke Države, ovaj mali automobil je “glumio” čak u dvanaest holivudskih filmova, a centralno mjesto je dobio u crnohumornom krimiću “Ko je ubio Monu” (igraju: Danny De Vito, Bette Midler, Jamie Lee Curtis) iz 2000. godine, u kojem svi stanovnici gradića Verplanck voze “yugo”, a on je osumnjičen kao serijski ubica.

Sporedne uloge “yugo” je dobio u filmovima “Umri muški 3” (Bruce Willis, 1995.), “Otkačeni profesor” (Eddie Murphy, 1996.), “Inspektor Gadget” (Matthew Broderick, 1999.), ali se gotovo uvijek pojavljivao kao negativac, kojem u presudnom trenutku otkažu kočnice, otpadne mjenjač, nestane benzina…

Njegova proizvodnja je prestala 20. novembra 2008. i do tada je na tržište izbačeno blizu 800.000 komada.

Ako niste znali:

Prve godine izvoza u Ameriku “yugo” je najprije proglašen najboljom kupovinom, s cijenom od nekoliko hiljada dolara nižom od najjeftinijeg na tržištu, a onda ga je New York Times ocijenio najgorim autom u SAD-u, dok ga je magazin Time 2007. svrstao na listu 50 najlošijih automobila ikada. Ipak, u bivšoj Jugoslaviji je njegov izvoz doživljen kao veliki uspjeh.

Agencije

CATEGORIES
Share This