Lopare: Održano edukativno predavanje za poljoprivrednike

Lopare: Održano edukativno predavanje za poljoprivrednike

U skupštinskoj sali Opštine Lopare održano je edukativno predavanje za poljoprivrednike.

Teme predavanja bile su bolesti i liječenje domaćih životinja, kao i određene izmjene i dopune u Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za poljoprivredu.

Načelnik Lopara Rado Savić je izjavio da su ovakva predavanja veoma važna i poučna za poljoprivrednike sa naših prostora.

„Vjerujem da će našim poljoprivrednicima današnje predavanje zaista značiti. Dodaću da mi spremamo i jedno predavanje o voćarstvu koje će se održati uskoro, a kako će naša opština ove godine distribuirati 5 000 sadnica šljive, siguran sam da će i to predavanje imati značaja“, istakao je Savić.

Posebna pažnja na predavanju posvećena je bolestima ovaca.

Predavač i doktor veterine Oliver Stevanović rekao je da bolesti ovaca mogu biti veoma opasne, ali i da postoje načini koji mogu da pomognu u liječenju bolesti.

„Najopasnija bolest kod ovaca je bruceloza koja može da zarazi i čovjeka. Da biste bili sigurni pri kupovini ovaca da ne boluju od bruceloze, bitno je da tražite test na brucelozu ili analizu krvi ovaca „, izjavio je Stevanović.

Predstavnici Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Milan Novaković i Radmila Nešković su objasnili izmjene i dopune koje su nedavno donesene u Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za poljoprivredu.

Oni su detaljnije posavjetovali i uputili poljoprivrednike kako da ostvare pravo na podsticaje.

Dragan Zarić, takođe predstavnik Resora, pričao je o uzgajanju industrijske konoplje.

Zarić je prisutnima približio Pravilnik o uslovima za uzgoj industrijske konoplje.

Radislav Davidović, samostalni stručni saradnik za poljoprivredu, izrazio je veliku zahvalnost predavačima i svim ostalima koji su prisustvovali predavanju.

Opstina Lopare

CATEGORIES
Share This