Oštećen ulaz u zgradu “Prosvjete”: Uništene ploče sa natpisima na kojima je i ćirilica (FOTO)

Oštećen ulaz u zgradu “Prosvjete”: Uništene ploče sa natpisima na kojima je i ćirilica (FOTO)

Nepoznate osobe su u centru Sarajevu oštetile ulaz u zgradu SPKD “Prosvjeta” i ciljano uništila ploče na kojima je ćirilicom i latincom bio ispisan naziv – Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” Sarajevo, te naziv “Prosvjetine” biblioteke.

Incident se dogodio prije nekoliko noći, saopšteno je iz “Prosvjete”.

U saopštenju je istaknuto da je sama zgrada, koja je izgrađena 1912. godine, nacionalni spomenik BiH, te da je nedavno obnovljena i otvorena biblioteka – jedna od najstarijih javnih u Sarajevu i BiH, koja je kroz prošlost služila svim stanovnicima, te bila mjesto susreta, prosvjećivanja i promocije kulture.

– Iskreno se nadamo da će nadležne institucije pronaći i kazniti izvršioca ili izvršioce, posebno ako imamo u vidu da se “Prosvjetin dom”, kao jedno od najreprezentativnijih zdanja grada Sarajeva, nalazi u centralnom gradskom jezgru, te smatramo da je jedno ovakvo antivcivilizacijsko djelo ustvari čin neodgovornih pojedinaca – napomenuli su iz ovog društva.

Iz SPKD “Prosvjeta” su ukazali da je ovo društvo i u teškim vremenima devedesetih godina prošlog vijeka nastavljalo svoj rad u Sarajevu, bez bojazni i zadrške, kao što to čini i danas.

– Istovremeno, SPKD “Prosvjeta” ostaje opredijeljena svom cilju i dalje, a to je očuvanje baštine i tradicije, čuvanje i promocija srpskog jezika, kulture i ćiriličnog pisma, što je i neodvojivi dio istorije, baštine i kulture BiH i svih njenih naroda. Nastavićemo da radimo u bliskoj saradnji i prijateljstvu sa ostalim temeljnim organizacijama kulture naroda BiH, u onom duhu saradnje i zajedničkog rada koji nas vodi već 120 godina – poručili su iz “Prosvjete”.

Saopštenje “Prosvjete” podržali su predsjednici društava koje čine Međukulturno vijeće BiH – BZK “Preporod”, HKD “Napredak” i JHKPD “La Benevolencija”.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This