Nafta pala

Nafta pala

Cijene sirove nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 91 dolar zbog popuštanja geopolitičkih napetosti i širenja zaraze kovidom 19 u Kini.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1,48 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 91,38 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,71 dolara nižoj cijeni, od 83,88 dolara.

U fokusu tržišta bio je juče pad projektila na teritorij Poljske, članice NATO, koji je usmrtio dvoje ljudi.

Napetost se stišala nakon što su Poljska i NATO u srijedu saopštile da je projektil vjerovatno zalutao i da ga je ispalila ukrajinska protivvazdušna odbrana, a ne Rusija, što je ublažilo strah od prelivanja rusko-ukrajinskog rata preko granica.

– Čini se da ne svjedočimo trenutnoj eskalaciji Rusa i to je načelno uklonilo neke kratkoročne rizike po snabdijevanje – rekao je Edvard Moja iz OANDA.

Tržište koči i zabrinutost zbog slabe potražnje u Kini nakon rasta broja zaraženih kovidom 19.

Kineske rafinerije zatražile su od Saudijske Arabije manje nafte u decembru, izvjestio je Rojters, a smanjuju i kupovinu ruske nafte.

– Posrnulu kinesku potrošnju utelovljuje pad potražnje za ruskom i saudijskom naftom – rekao je Tamas Varga iz PVM.

Iako je broj slučajeva kovida u Kini mali u usporedbi s ostatkom svijeta, Peking ustraje u strogoj politici gašenja novih žarišta prije nego se proširi, što smanjuje potražnju za gorivom.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je barel košarice nafte njenih članica u srijedu poskupio 56 centi, na 91,72 dolara, piše SEEbiz.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This