“Ne kuni me mila majko” Kad je Glogovac izgovorio ove riječi cijela Srbija je plakala

“Ne kuni me mila majko” Kad je Glogovac izgovorio ove riječi cijela Srbija je plakala

Nebojšu Glogovca je bolest odnijela za samo mjesec dana. Agresivan kancer koji se “rodio” u njegovim plućima, brzo je metastazama, te napao i njegovu jetru zbog čega nije mogao da se operiše, uprkos svim naporima ljekara.

Borba do kraja

Već na prvom pregledu saznao je da je bolest u poodmakloj fazi. Ipak, želio je da se bori. Pomoć je potražio od čuvene doktorke u Njemačkoj, gdje se podvrgnuo detaljnim analizama koje traju pet dana. Međutim, već poslije trećeg saznao je zastrašujuću vijest – da neće uspjeti da se izliječi.

– Bolje da ova dva dana provedete sa porodicom – rečeno mu je u Njemačkoj.

Odmah se vratio u Srbiju kako bi posljednje trenutke bio sa suprugom i troje djece. Ipak, ni tada nije želio da se tako lako preda, već se lavovski borio.

Riječi zbog kojih je Srbija plakala

U moru uloga ovog izvanrednog dramskog umjetnika, izdvaja se rola sveštenika u seriji “Moj rođak sa sela”, gdje je otpjevao pjesmu “A što ti je, mila kćeri” u sceni ispovijedanja starice koja je na samrti.

U njoj, Glogovac razgovara sa staricom o životu i smrti:

“Bilo mi je lijepo”.

“To je samo putovanje. Svi ćemo mi tamo”, odgovorio joj je on.

“Kako znate?”

“Vjerujem, majko. Tako znam”.

“Da li biste htjeli nešto da mi otpjevate? Ali ne crkveno… Nešto o mladosti”.

Nakon ovih riječi Glogovac je zapjevao stihove pjesme “A što ti je mila kćeri”, koji su rasplakali cijelu Srbiju. U pitanju je narodna pjesma koju je otpjevala Silvana Armenulić, a prije nje je izvela Radmila Dimić.

Nakon Glogovčeve smrti ustanovljena je nagrda sa njegovim imenom. Dramski umjetnik Nebojša Glogovac počiva u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

CATEGORIES
Share This