Igra, pjesma, starinske đakonije: „Zimsko prelo“ u Gornjoj Piskavici proslavilo 20. rođendan, čestitao im gradonačelnik

Igra, pjesma, starinske đakonije: „Zimsko prelo“ u Gornjoj Piskavici proslavilo 20. rođendan, čestitao im gradonačelnik

Tradicionalna kulturno – turistička manifestacija „Zimsko prelo 2024“ ove godine se održava se po 20. put u Gornjoj Piskavici, a otvaranju je prisustvovao gradonačelnik Draško Stanivuković.

Tom prilikom, gradonačelnik je poručio kako je ovo značajan događaj, jer ima svoj kontinuitet.

-Ovo mi je draga manifestacija i ne propuštam je već punu deceniju. „Zimsko prelo“ je upravo za svoj dvadeseti rođendan, za ovaj značajan jubilej, u novom ruhu i na novoj velikoj pozornici. Uložili smo oko 80.000 KM da bi smo ovoj manifestaciji dali onaj značaj koji treba da ima – rekao je Stanivuković.

Poručio je da je upravo “Zimsko prelo” u Piskavici preteča mnogih drugih sličnih manifestacija u Srpskoj.

FOTO:
FOTO:

Poručio je da je gradska administracija uz Piskavičane i da zajedno sa njima priprema i izgradnju lokalnog spomen – obilježja za borce iz Gornje Piskavice, koji su svoje živote utkali u temelje Republike Srpske.

Direktorka Turističke organizacije Banjaluke Dragana Vukliš naglasila je kako je riječ o jednoj sjajnoj manifestaciji, koju TOBL podržava sve ove godine, te da će nastaviti to da čini i u budućnosti

Jedan od domaćina, Miomir Šakić, poručio je kako na prvom prelu koje je održano bilo oko hiljadu ljudi.

Danas je taj broj veći. Kada smo krenuli, na ovoj poljani je bila jedna stara, trošna škola. Danas imamo novu školu, mjesnu zajednicu, novim domom, igralištima za djecu, a ove godine zahvaljujući gradonačelniku dobili smo i jednu prelijepu pozornicu. Dosta toga je urađeno – kazao je on.

Predsjednik savjeta MZ Gornja Piskavica, Goran Knežević, naglasio je kako je ovo događaj sa kojim se Piskavica može pohvaliti.

Savjetnica gradonačelnika, Mirna Savić – Banjac je poručila kako su mještani Piskavice istrajni u svojim zahtjevima, te da se upornost isplati.

Tokom dnevnih aktivnosti u sklopu „Zimskog prela“ održano je i takmičenje u narodnom višeboju i potezanju konopca, te performans seoskog prela u izvođenju KUD „Piskavica”, a uručene su i nagrade.

Organizatori manifestacije su Mjesna zajednica Gornja Piskavica i Grad Banja Luka, a suorganizator ovog tradicionalnog događaja je Turistička organizacija grada Banja Luka.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This