“Nedostatak političke odgovornosti” Na političkoj sceni BiH mirno, Izborni zakon čeka na izmjene još od prošle godine

“Nedostatak političke odgovornosti” Na političkoj sceni BiH mirno, Izborni zakon čeka na izmjene još od prošle godine

Na političkoj sceni u BiH neobično mirno za, kako je ocijenjeno, ključne sedmice. A, iza paravana nagomilane neizvršene obaveze. Stari rokovi zamijenjeni novim. Izborni zakon BiH od kraja prošle godine čeka na tehničke izmjene.

Čeka i Kristijan Šmit, koga institucije Republike Srpske ne prihvataju za visokog predstavnika, a i lideri BiH. Samo je pitanje ko zbog čega.

Nekoliko rokova, propuštenih prilika, ozbiljnih poziva i upozorenja. I opet ništa. Kristijan Šmit zaprijetio intervencijom, pa se povukao. Zadatak je prepustio liderima BiH. Ali, gotovo dva mjeseca kasnije – zatišje. Na sceni ni lidera, a ni Kristijana Šmita, koga institucije Republike Srpske ne prihvataju za visokog predstavnika, iako je sve izvjesnije da bez njegove intervencije neće biti niti integriteta izbornog procesa. Pa je pitanje šta i zašto čeka. Ko igra produžetke u korist države, a ko poziva na pomoć?

-Ja ga pozivam da sačeka još jedno izvjesno vrijeme, ali on je, čini mi se, i sam dao određene rokove – do kraja marta ako to ne uradi Parlamentarna skupština, pozivam ga da hrabro, ne osvrćući se na ucjene koje možemo čuti od zvaničnika iz Republike Srpske, nametne izmjene Izbornog zakona zato što sve političke partije, osim nekoliko njih, žele da građani učestvuju na poštenim izborima – rekao je zamjenik Predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Denis Zvizdić.

Predrag Kojović postavlja pitanje da li Šmit ima neki drugi plan.

Kristijan odgovara. Istina, diplomatski. Bez detalja, ali s jasnom naznakom da se odugovlačenju nazire kraj.

-Nemoguće se sa mnom baš igrati. Postoje političari koji žele nešto da postignu, ali osim odugovlačenja u tom procesu, nisam vidio stvarno ništa drugo – rekao je Šmit.

FOTO: FACE HD TV/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: FACE HD TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

Tako je godinama, bez obzira na saziv vlasti. Očekuje li Šmit od  lidera BiH zaista preokret ili daje državi priliku za evropski put koji bi, eventualnim nametanjem, zaustavio. Može li se razlog više za čekanje naći i u prijetnjama koje svakodnevno stižu iz Republike Srpske.

-Nikakvo nametanje ne dolazi u obzir. Ako nametne Izborni zakon, mi donosimo naš izborni zakon – kazao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

milorad dodik predsjednik rs
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Staša Košarac ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH , navodi da svako Šmitovo rješenje daje nulu.

Što se tiče Republike Srpske, važiće mu taman toliko koliko legitimiteta ima. Svako Šmitovo rješenje pomnoženo sa nulom daje nulu- rekao je Košarac .

Zamjenik Predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, Denis Zvizdić navodi da je međunarodna zajednica svjesna da nemaju ucjene.

-EU se često prepadala tih ucjena, izlazila mu u susret, sve do unazad dvije godine. Stvari su se promijenile, međunarodna zajednica je potpuno svjesna da ucjene nemaju niti političku ni bilo koju drugu snagu – dodao je Zvizdić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U ovakvoj konstelaciji vlasti svako potencijalno rješenje zaustavi nova opstrukcija. SNSD protiv Šmita, HDZ BiH protiv bilo kojih izmjena koje neće donijeti legitimno predstavljanje. Dakle, prostor za djelovanja maksimalno sužen, a mogućnosti svedene na minimun. Tu, za promjene, moć ima samo Šmit.

-I Čović i Dodik pokušavaju stvoriti osjećaj u javnome prostoru kako oni jesu za izmjene Izbornog zakona, ali da neće biti partneri bilo kakvih izmjena koje se budu nametale izvana – smatra akademik Slavo Kukić.

Vehid Šehić, bivši član CIK BiH, smatra da nije sugran da će oni to uraditi.

Nedostatak političke odgovornosti – nisam siguran da će oni to uraditi, nego da će iznuđeno reagovati Šmit – smatra  Šehić, piše federalna.ba

Šmit čeka koaliciju, dio koalicije Šmita. Nakon najava, obećanja i pokušaja, kad se podvuče crta, jedina konstatna i zajednička tačka svima je čekanje. Jedan „dan D“ prođe, drugi svane, nakon ključne sedmice dođe druga. I tako u nedogled, barem u političkom kalendaru. Onaj u CIK BiH već pokazuje krajnje vrijeme za izmjene zakona jer sve što dođe nakon prve polovine marta  biće kasno i neprimjenjivo na ovogodišnjim lokalnim izborima.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This