Teroristički napad na Moskvu. Kome odgovara pogoršanje odnosa Rusije i islamskog svijeta?

Teroristički napad na Moskvu. Kome odgovara pogoršanje odnosa Rusije i islamskog svijeta?

 Tema sedmice

Ključni politički događaj sedmice koji bi mogao imati daleko šire posljedice svakako je teroristički akt u Moskvi iza kojeg navodno stoji ID, a koji je po broju žrtava sa 100 poginulih i preko 200 ranjenih jedan od najvećih u posljednjoj deceniji. Interesantno je pitanje kome je on odgovarao u ovom momentu.

Svijet se nalazi u stalnoj prijetnji eskalacije svjetskog rata na više frontova, od Ukrajine, Bliskog Istoka, do stalnih tenzija u i oko Tajvana. Pozadinski akteri i generatori ovih sukoba su bez sumnje zapadne sile (NATO) i zemlje koje se smatraju strateškim suparnicima u borbi za dominaciju u svijetu. Zemlje islamskog svijeta su dugo bile kolateral tih odnosa, a jednim dijelom je on prije 20 godina zahvatio i Balkan.

Najnoviji teroristički akt u Moskvi je mogući okidač za novu eskalaciju. Kome on u ovom moment odgovara? I ukoliko se prve informacije pokažu tačnim, da iza njega stoji ID, interesantno je sagledati širi kontekst, jer ID mnoge islamske zemlje ne doživljavaju pozitivno i veliko je pitanje za koga su onda oni to uradili.

Fenomen ID

Islamska država je u vrijeme prvog rata u Afganistanu, između Rusa i Talibana, bila u tijesnoj saradnji sa SAD. Al Kaida kao najradikalniji teroristički ogranak ID je vojno podržavana od SAD, da bi se nakon povlačenja SSSR-a iz Afganistana u živi pijesak tog regiona uvukla SAD. Od tog momenta se odnosi SAD sa ID pogoršavaju, a eskalacija terorističkih akcija Al Kaide je uslijedila direktnim napadom 11. septembra 2001.

U međuvremenu je u tom regionu došlo do rasplamsavanja ratnih dešavanja i otvorene konfrontacije SAD sa Irakom i Sirijom i u njima je Rusija, prije svega u Siriji, bila na suprotonoj strani uz predsjednika Asada protiv SAD i ID. Neke zemlje regiona kao Iran su se otvoreno stavile na stranu Sirije i Rusije, dok je Turska pokušavala daizbalansiranim odnosom prema Rusiji pokušala da izbjegne direktnu konfrontaciju u Siriji, iako je optuživala i preduzimala vojne akcije protiv Sirije, pod izgovorom kurdskog poitanja.

Najnovija eskalacija sukoba između Izraela i Palestine, uz otvorenu podršku Izraelu od strane SAD i zapadnih zemalja, sa druge strane nije rezultovala ujedinjenjem islamskog svijeta. ID se gotovo nije oglasila po ovom pitanju i osim proiranskog Hezbulaha i ratobornih Huta, većina islamskih zemalja regiona je ostala po strani u tom sukobu.

Uticaj Rusije u tom dijelu svijeta dijelom je umanjen eskalacijom rata u Ukrajini, što su opet iskoristile Azerbejdžan, okupacijom Nagorno Karabaha i progonom Jermena iz Azerbejdžana, ali i Izrael, pokušavajući da na povodu borbe protiv terorizma Hamasa riješi palestinko pitanje unutar Izraela.

Sve ovo je rezultovalo popravljanjem odnosa Rusije i dijela islamskih zemalja, a manifestacija dobrih odnosa bila je najvidljivija nakon otvoreno prijateljskog dočeka ruskog predsjednika Vladimira Putina Saudijskoj Arabiji krajem prošle godine. Na njega je posebno sa negativnim podozrenjem reagovao Izrael, kojem Moskva nije naklonjena u sukobu sa Palestincima.

Teroristički akt u Moskvi, ko stoji iza njega

Sve ove sukobe prati intenzivna aktivnost obavještajnih službi svih zainteresovanih zemalja, a posebno onih koje su direktno involvirane u ratna dešavanja.

U tom smislu jedan ovakav ekstreman teroristički akt kao ovaj najnoviji u Moskvi treba posmatrati u svjetlu djelovanja pozadinskih aktera koji u ovom momentu imaju interesa od narušavanja odnosa Rusije i islamskog svijeta, iako ID nije njegova personifikacija jer ga mnoge islamske zemlje doživljavaju kao produženu ruku i CIA-e i MOSAD-a. Nije nepoznata činjenica da već duže vrijeme CIA pokušava na svaki način da destabilizuje regionalno okruženje Rusije i oteža joj situaciju u ratu sa Ukrajinom, ali je intenzivirana i vrlo primjetna pojačana aktivnost britanske obavještajne službe.

Vrlo je indikativna činjenica da su Amerikanci formalno upozoravali Rusiju na mogućnost terorističkog napada, ali da očigledno nisu ruskoj strani detaljnije informacije o tome.

Ukoliko se pokaže da je izvršilac ovog terorističkog akta u Moskvi tadžikistanski ogranak ID, onda nema dileme da je ovaj akt planiran vrlo temeljno i ne slučajno baš sada. Odnosno, da iza njega stoje jači igrači, a da je njegov instrument ID. Njegov glavni cilj je pogoršanje odnosa Rusije i islamskog svijeta, a biće zanimljivo pratiti kako će na njega da odgovori Rusija i da li će on za posljedicu imati radikalizaciju odnosa Rusije i NATO.

Za konačne zaključke je još uvijek rano, ali se neke stvari već sada jasno naziru.

ISTOK

CATEGORIES
Share This