Otkriveno ko je naredio sječu drveća ispred Suda BiH i ima li to veze sa suđenjem Dodiku

Otkriveno ko je naredio sječu drveća ispred Suda BiH i ima li to veze sa suđenjem Dodiku

Otkriveno je po čijem naređenju su posječena stabla ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH i da li to ima veze sa suđenjem predsjedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku.

Slučaj „drveće“ dospio je u javnost zahvaljujući poslaniku SNSD u Predstavničkom domu BiH, Sanji Vulić, u trenutku kada se počelo naglas pričati kako se „Dodiku sprema atentat“.

-Kome je to drveće smetalo? Očito nekom ko bi nekog od nas da pošalje na onaj svijet. Ne kažu lovci bez razloga „bistar ti pogled“. Pitanje je ko i kakve snajpere sprema. Pitanje je ko će biti sljedeći Gardović…. Mi imamo određene informacije iz krugova američke ambasade da se predsjedniku Dodiku sprema atentat – izjavila je Vulićeva za RTRS.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Na njeno pitanje – ko je naredio sječu drveća ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH i to u februaru mjesecu – odgovor je stigao iz Suda BiH.

-Obavještavamo vas da je za uklanjanje stabala oko kompleksa pravosudnih institucija direktno nadležna Služba za zajedničke poslove institucija BiH, koja je u prvoj polovini 2023. zatražila od nadležnog Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Park“ da ukloni stabla koja su tokom navedene godine bila oštećena vremenskim neprilikama (snježne padavine), kao i da potkrate ostala stabla uz ogradu kompleksa pravosudnih institucija, sve kako bi se moglo izvršiti planirano farbanje ograde u narednom periodu – odgovorila je v.d. predsjednika Suda BiH Minka Kreho.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je 12. avgusta 2023. podiglo optužnicu protiv predsednika RS Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka „visokog predstavnika“. Optužnica je potvrđena 11. septembra.

Slučaj Uzunović

Suđenje Dodiku i Lukiću bilježe mnoge kontroverze, a jedna od njih je iznenadna zamjena sudije. Sena Uzunović je sjela u stolicu Mirsada Strike i isti dan su krenuli medijski izvještaji o njenoj ratnoj prošlosti, odnosno da je bila pripadnik Armije BiH. RTRS je objavila da je bila pomoćnik komandanta 45. brigade, a potom i vojni sudija u Konjicu.

Sena Uzunović
FOTO: SUD BIH

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH kaže da je Uzunovićeva prošla provjere nekadašnje Nezavisne pravosudne komisije tokom reforme pravosuđa u BiH.

-Ističemo da je sve relevantne činjenice o tadašnjim sudijama i tužiocima, odnosno kandidatima za iste, provjeravala Nezavisna pravosudna komisija koja je formirana odlukom Savjeta za provođenje mira u BiH i visokog predstavnika za BiH i postavljena 2001. sa zadatkom da vodi i kooordiniše nastavak reforme pravosuđa, pa tako i u odnosu na gospođu Uzunović. Što znači da su sve informacije o tzv. „ratnoj prošlosti“ bile poznate tada nadležnom tijelu, prije inicijalnih imenovanja, odnosno reimenovanja sudija i tužilaca, što je djelimično opisano i u odluci o imenovanju – navodi se u odgovoru na pitanje koga potpisuje predsjednik VSTS Halil Lagumdžija.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This