Dragojević-Stojić pozvala na uvažavanje zahtjeva štrajkača u pravosuđu

Dragojević-Stojić pozvala na uvažavanje zahtjeva štrajkača u pravosuđu

Zaposleni u pravosuđu Srpske, ne računajući nosioce pravosudnih funkcija, u četvrtoj su sedmici štrajka, a resorno ministarstvo još uvijek nije pokazalo naznake da će ispuniti njihove zahtjeve.

Po principu pravosuđe gori, a ministarstvo se češlja, kaže Maja Dragojević-Stojić, potpredsjednica SDS.

Ona podsjeća da je administrativno-tehničko osoblje nezadovoljno već godinama, jer rade težak i stresan posao za koji su sramotno malo plaćeni.

-Opravdano traže ostvarivanja svojih prava koja se odnose na topli obrok, regres te povećanje plate. Umjesto razumijevanja i pronalaska rješenja da se ispune uslovi, radnici nailaze na pritisak i prijetnje da će ostati i bez tih plata. Kada su obespravljeni radnici glasniji i uporniji u svojim zahtjevima, prijetnje vlasti su sve jače. Tako to obično biva u nedemokratskim zemljama i društvima gdje su nadležni svjesni da gube kontrolu – ističe Dragojević-Stojić.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Kaže da je jasno da je vlast u strahu šta će se desiti ako ispuni ove uslove, jer je, ističe Dragojević-Stojić, nezadovoljnih radnika mnogo i u drugim oblastima.

Na red će, dodaje ona, doći obespravljeni zdravstveni radnici, prosvjeta i mnogi drugi čiji se problemi godinama guraju pod tepih.

-Pored toga što je ovaj štrajk prijeti da parališe privredu Srpske, jer brojni privredni subjekti prijete tužbama za naknadu štete koju su pretrpjeli, pravu štetu ćemo osjetiti ukoliko radnici (pogotovo mlađi) sami počnu davati otkaze i pronalaziti bolje plaćene poslove. To bi bio veliki poraz za Republiku Srpsku, ali ne možemo kriviti radnike koji toliko odgovoran posao ne žele da rade za platu od oko 800 KM. Zbog toga, Ministarstvo što hitnije mora da reaguje, riješi ovaj problem i ispuni uslove štrajkača u pravosuđu, prije nego što posljedice budu mnogo veće po sve nas. Ako kažu da novca nema, neka traže od onog čiji budžet svake godine iznosi 56 miliona KM – kaže ona, saopšteno je iz SDS.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This