Tajno usvojen plan za betoniranje 20 hektara na Jahorini

Tajno usvojen plan za betoniranje 20 hektara na Jahorini

Skupština opštine Trnovo danas je na vanrednoj sjednici usvojila Regulacioni plan Sportsko-rekreativnog područja Jahorina na teritoriji opštine Trnovo, kojim se zajedno sa, takođe danas usvojenom sekcijom 1, predviđa betoniranje na 20 hektara zelenih površina, sječa šume, gradnja višespratnica i gradnja po parking prostorima i uz staze na Jahorini…

Ovo ja za BN potvrđeno iz više izvora, jer na zvaničnoj internet stranici Opštine Trnovo nije bilo ni najave sjednice, a nema ni saopštenja nakon održane vanredne sjednice.

„Smatram da je način na koji je usvojen plan, u tajnosti i netransparentno, možda i dovoljan razlog da bude oboren na Ustavnom sudu Republike Srpske. Mi smo kao mještani saglasni da ćemo se boriti svim pravnim sredstvima protiv plana sa toliko urbanističko- građevinskih nepravilnosti, o čemu svjedoči i nenajavljena sjednica SO Trnovo, održana iza zatvorenih vrata“, ističe Jasmina Matić, predstavnica neformalne grupe građana Jahorine.

Podsjećamo, prije nekoliko dana, zabrinuti mještani i ljubitelji Jahorine održali su protest u Trnovu protiv planova za betoniranje 20 hektara na Jahorini i posebno na dijelu Regulacionog plana koji obuhvata 15 hektara na području vikend naselja i platoa Šator.

Tada su poručili da je Jahorina postala meta investitora koji ne vide nikakvu drugu vrijednost osim profita…. Podsjetili su i da su na tri javne rasprave održane u posljednjih godinu dana, upozoravali da će, ukoliko se ovaj Regulacioni plan usvoji, priroda na Jahorini biti dodatno uništena nepotrebnim zgradama, kuće mještana i vikendice biti zagrađene i odsječene od prilaza i da će se problemi u snadbjedavnju vodom i strujom povećati, jer su postojeće mreže pravljene za nekadašnju izgrađenost.

Čak je i prvobitni Savjet plana koji je imenovala Skupština opštine bio protiv, ali je iznenada, nedavno razrješen dužnosti i imenovan novi, koji je dao pozitivno mišljenje… Nakon toga je načelnik Trnova, SNSD-ov Dragomir Gagović najavio da će plan vjerovatno biti usvojen, jer je novi Savjet plana dao saglasnost.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This