Na račun građana: Propusti u radu Granične policije BiH

Na račun građana: Propusti u radu Granične policije BiH

Isplata većih dnevnica od zarađenih, priznavanje računa za kupovinu uređaja koji se po svojoj prirodi ne mogu smatrati troškom putovanja te propusti kod korišćenja službenih vozila, ali i kršenje Zakona o javnim nabavkama, samo su neke od primjedaba zbog kojih su revizori Graničnoj policiji BiH u prošloj godini dali mišljenje sa rezervom.

Kancelarija za reviziju institucija BiH je češljanjem finansijskih izvještaja Granične policije za 2023. godinu utvrdila niz propusta, a između ostalog, ustanovljeno je da nisu uspostavili u potpunosti adekvatan i pouzdan sistem priznavanja troškova službenog putovanja.

– Uvidom u pravdanje putnih naloga uočeno je da dnevnicu nisu obračunavali od vremena polaska aviona s aerodroma do dolaska aviona na aerodrom u BiH – navode revizori.

Takođe, u određenim slučajevima nije umanjena dnevnica iako se iz agende službenog putovanja i specifikacije troškova jasno vidi da je zaposlenom za određene dane provedene na službenom putovanju bila obezbijeđena ishrana (minimalno dva obroka).

– Uočeno je da se kroz pravdanje putnog naloga, kao ostali trošak službenog putovanja, priznavala kupovina uređaja koji se po svojoj prirodi ne mogu smatrati troškom službenog putovanja. Riječ je o e-book readeru i transmitoru, koji su koštali 178 evra – navode revizori.

Primjedbe su imali i kod izdataka za upotrebu službenih vozila koji su u prošloj godini iznosili 2,36 miliona KM.

– U pojedinim slučajevima uočili smo neslaganja u kartonima službenih vozila u pogledu unesenih podataka o stanju na kilometar satu u momentu obavljanja servisa – stoji u izvještaju.

Naglašavaju i da Granična policija nije i dalje uspostavila pouzdan sistem blagovremenog evidentiranja obaveza i potraživanja.

– Obaveze prema dobavljačima od 20.000 KM nisu evidentirane u poslovnim knjigama za 2023. godinu. Takođe, nisu isplaćene naknade kadetima za period oktobar – decembar u iznosu od 117.106 KM, jer je Granična policija bila u fazi pregovora o zaključenju ugovora sa Međunarodnom organizacijom za migracije da bi oni preuzeli finansiranje tih naknada – stoji u izvještaju.

Kada je riječ o javnim nabavkama, revizori su analizom i testiranjem sprovedenih procedura nabavki utvrdili slabosti koje se najvećim dijelom odnose na efikasnost sprovođenja procedura javnih nabavki.

– Prilikom sprovođenja postupaka nabavki u određenim slučajevima nije sačinjena pisana zabilješka o radnjama i postupcima istraživanja tržišta kako je propisano zakonom, već je nastavljena praksa da se procjena vrijednosti nabavke zasniva na prethodnim iskustvima i cijenama koje su uvećane za inflacijska kretanja – stoji u izvještaju revizora.

Takođe navode da Graničnoj policiji nije uspostavljen pouzdan sistem unosa podataka u elektronsku evidenciju podataka o uniformama, oružju i pripadajućoj opremi u policijskim tijelima BiH na kraju, 31. decembra 2023. godine.

Uskraćeni i za kiriju

Granična policija na osnovu potpisanih ugovora o iznajmljivanju prostora (krova) na zgradi za smještaj baznih stanica – opreme i antene telekom operatera ostvaruje prihod.

– Ostvareni prihodi po ovom osnovu u 2023. godini iznosio je 21.440 KM. Međutim, Granična policija nije obezbijedila naplatu zakupnine u skladu sa zaključenim ugovorom.

Zakupoprimci ni u 2023. godini nisu izmirili sve obaveze u obračunskom periodu, što Granična policija nije evidentirala u poslovnim knjigama – stoji u izvještaju revizora.

(Glas Srpske)

CATEGORIES
Share This