Šta su nam donijeli privatni fakulteti: Bolesne ambicije i kupovina diploma uništili obrazovanje u Srpskoj

Šta su nam donijeli privatni fakulteti: Bolesne ambicije i kupovina diploma uništili obrazovanje u Srpskoj

Kažu da za uništenje bilo kojeg naroda ne trebaju atomske bombe i dalekometne rakete. Potrebno je samo smanjiti kvalitet obrazovanja i dozvoliti prepisivanje i varanje na ispitima.

Pacijenti umiru od takvih doktora. Zgrade se ruše od takvih inženjera. Novac nestaje i gubi se iz ruku ovakvih ekonomista. Pravda nestaje i umire pored takvih pravnika i advokata i sudija. U prevodu krah obrazovanja je krah jednog naroda.

Ako sve ovo uporedimo sa stanjem u Republici Srpskoj onda je jasno da su sve gore pobrojane tvrdnje tačne. U Srpskoj su fotelje u Vladi pune “stručnjaka” sa diplomama privatnih fakulteta, a neke su stečene na sumnjiv način. To su uostalom priznali i nadležni, ali niko nije kažnjen. I u klupama u Narodnoj skupštini RS, posebno u vladajućoj koaliciji imamo veliki broj onih koji su završili privatne fakultete i kao takvi služe samo kao poslušnici za dizanje ruku. Znanja za nešto više nemaju. Dobar dio direktora javnih preduzeća ima diplome privatnih fakulteta.

Neki dan je zavapio i upozorio na ovaj problem Darko Tomaš na društvenim mrežama. Doslovno je napisao: “kupovina” diploma u kombinaciji sa “bolesnom” ambicijom prijeti da uništi cijelo društvo. Mnogo je studenata koji se javno hvale kako su pobjegli sa državnih fakulteta i diplome stekli na privatnim. Tvrde da i tamo rade neki od profesora sa državnih univerziteta. Na privatnim fakultetima su njihovi kriteriji za prolaz daleko niži. Gotovo se ne mogu porediti.

S druge strane na državnom fakultetu je potrebno znanje da bi dobili prolaznu ocjenu. Takvi student ne kriju da su “pobjegli” kako bi bez truda stekli fakultetsko zvanje. U zemljama EU službenici koji su zaposleni u državnoj službi ne kriju svoje diplome kao kod nas u Srpskoj i BiH. Javnosti je tamo dostupna informacija kad i gdje su završili i koje fakultete, te koje poslove obavljaju u državnoj službi. Kod nas je to nepoznanica, diplome se kriju kao zmija noge, a nerijetko, ako nešto tražite, ne zna se koji službenik je zadužen za riješavanje problema ili zahtjeva.

Pa tako šetate od vrata do vrata, dok nađete čija je to nadležnost. Javnosti je manje poznato da u Agenciji za državnu službu postoji Centralni registar kadrova u koji su sve državne institucije dužne da unesu podatke o državnim službenicima, a između ostalog trebalo bi da su evidentirane sve diplome, imena fakulteta, radno iskustvo i ostale potrebne informacije. Postavlja se pitanje zašto i kod nas nisu dostupne te informacije građanima koji finansiraju ogromni državni aparat. Kako je završila afera diplome? Uhapšeni Ilić prometej i ostali.

Riječ profesora

Sa ekipom Srpskainfo na ovu temu mnogo razgovorljiviji su bili oni profesori koji više ne predaju na fakultetu, od onih koji su redovni profesori. Naime, za komentar na to šta su nam donijeli privatni fakulteti pozvali smo tri profesora iz Banjaluke Vladu Simovića, Đorđa Vukovića i Aleksandra Savanovića.

Međutim, svaki od njih je iz svojih razloga odbio da komentariše. Jedan je rekao da je proteklih dana bio previse prisutan u medijima, drugi da ne želi da komentariše jer njegovi stavovi izledaju kao lična borba i ne želi više da se ponavlja, dok je treći istakao da uopšte ne daje izjave.

Prof. dr. Miodrag Živanović, filozof koji u svojim knjigama i izlaganju nudi drugačiji osvrt na stvarnost iako već nekoliko godina u penziji, i dalje piše i prati aktuelna dešavanja.  Miodrag Živanović kaže da nisu problem samo privatni fakulteti, nego je problem kompletno visoko obrazovanje u BiH.

-To je jedna velika nevolja i cijeli splet razloga zbog kojih mladi ljudi odlaze iz zemlje. Zbog jednog obrazovanja koje je zapravo srednjovjekovnog tipa  – rekao je Živanović. Osnovna ideja današnjih vlastodržaca je, kako kaže, bila povratak u prošlost.

-Nažalost taj povratak u daleku prošlost je uspio, pa se jednostavno reflektovao i na obrazovanje, posebno visoko koje je prvo na udaru. Problem je još što se samo obrazovanje uništava iznutra, te za neki duži period nećemo imati bilo kakvih rezultata – rekao je Živanović.

Istakao je da je ogroman problem i taj što kod nas ima sve manje mladih ljudi.

-To se vidi i golim okom, a ako se ovako nastavi za jedno pet do šest godina ja ću vjerovatno biti najmlađi stanovnik u BiH i to sve govori – rekao je Živanović.

Problem privatnih fakulteta je, kako kaže, taj što su oni sastavni dio pomamne potrage povratka u prošlost.

– Živimo u davno prošlom vremenu i to je veliki razlog odlaska ljudi, a ne mogu nista učiniti. Obrazovanje je na neki način postalo besmisleno – zaključio je profesor.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This