Iz BiH jedino izvozimo ljude

Iz BiH jedino izvozimo ljude

Velika imena svjetske, ali i domaće ekonomije već duži period nemaju ništa dobro da nam saopšte.

Svakodnevno slušamo sve pesimističnije prognoze, koje nagovještavaju katastrofalan ishod za globalnu ekonomiju. Stručnjaci inflaciju, kojoj se ne vidi kraj, vide kao izvor mnogih novih problema.

Ako se osvrnemo oko sebe možemo vidjeti da udarci dolaze sa svih strana. Takvoj “zategnutoj” situaciji je kumovala rekordna inflacija, energetska kriza, rast kamata, ali i geopolitički sukobi i tenzije.

-Godina 2024. vjerovatno će biti burna za globalnu privredu jer se rast usporava, a geopolitičke napetosti rastu širom svijeta – pokazalo je istraživanje Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

Kod nas je situacija alarmantna. BiH je u prvom kvartalu ove godine imala manji izvoz za čak 560 miliona KM u odnosu na isti period lani. Upućeni kažu da je u Srpskoj izvoz bio manji za 173 miliona KM, dok je uvoz povećan za 66 miliona KM.

Spoljnotrgovinski deficit se povećava iz mjeseca u mjesec, a to nije dobro. Potvrda je da se kriza prelijeva iz godine u godinu.

Naprimjer, u poznatoj fabrici obuće kažu da ne pamte lošiju godinu za poslovanje. Narudžbe su mnogi otkazali, a novih nema ni na vidiku. 

Zavisimo od inostranog tržišta. Nemamo svoje sirovine, a uzdamo se u strane partnere.

Ni tamo nije cvijeće. Kriza je pogodila cijeli svijet, ali neke ekonomije polako staju na noge. Jer, ne može se naša ekonomija porediti sa nekom Njemačkom.

Nijemci najavili kako od ljeta udvostručuju broj viza za naše ljude. Ne mislimo pri tome samo na BiH. Tu su i druge zemlje bivše Jugoslavije.  Kako kod njih posla ima, a kriza je?

Kod nas se o domaćoj proizvodnji progovori tek kada dogori do nokata. Sjetimo se samo vremena pandemije korona virusa. Tada smo imali million ideja, i?

Trebamo se trgnuti i uzeti stvari u svoje ruke. Kako? Pa lijepo. Za početak bi mogli podržati domaće firme i kupovati njihove proizvode, jer spas leži u domaćoj proizvodnji. I da otvaranje radnih mjesta ne budu samo floskule pred izbore

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This