Šta ćemo danas gledati u Narodnoj skupštini

 Šta ćemo danas gledati u Narodnoj skupštini

Šta Republika Srpska misli o nametanjima zakona, gledaćemo danas u direktnom televizijskom prenosu od deset časova, najavio je Milorad Dodik.

Radi se o 11. posebnoj sjednici Narodne skupštine, koja slijedi nakon što je Kristijan Šmit nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH.

Tačka dnevnog reda je popirilično neodređena – Razmatranje aktuelne bezbjednosne i političke situacije u svijetu sa aspekta reperkusija na Republiku Srpsku.

U radnom materijalu pripremljenom za raspravu kreće se od Hladnog rata, a završava sa današnjim prilikama u BiH i svijetu. U međuvremenu se pominje raspad Sovjetskog saveza i Jugoslavije, Arapsko proljeće, migrantski talasi… A za Srpsku se kaže da se našla „na putu“ svih navedenih geopolitičkih procesa.

-Uticaj geopolitičkih procesa kao i narušavanje odnosa između velikih sila nakon završetka Hladnog rata, uveli su svijet u stanje bezbjednosne i geopolitičke nestabilnosti što se uveliko odražava na međunarodnu poziciju Republike Srpske kao i bezbjednost njenih građana. Sadašnji razvoj događaja upućuje na to da se okončava era unipolarnog svijeta sa Sjedinjenim Američkim Državama kao nespornim hegemonom uz podršku Velike Britanije i dijela Evropske unije. („Svjetskom poretku, kojeg poznajemo i u okviru kojeg decenijama živimo, istekao je rok trajanja“) – piše u Informaciji

Zašto baš Narodna skupština?

Kako se dalje navodi, u kontekstu geopolitički i geostrateški „malih“ država i naroda, koji se nalaze u složenom geopolitičkom položaju, od sudbinske je važnosti da razumiju ove promjene i procese. Pojačane diplomatske aktivnosti u regionu jasno ukazuju i na promjenu dinamike međunarodne politike, pa iz tog razloga smatramo se da je o ovim pitanjima nužno razgovarati u Narodnoj skupštini, kao najvišem demokratskom tijelu Republike Srpske.

-Zapadni Balkan čini duboku teritorijalnu pozadinu za Zapad – odnosno tradicionalno “mekani trbuh” ili “neuralgičnu tačku” Evrope. Tako će Zapad preduzeti sve što mora da bi ga stabilizovao. U vezi sa tim, Republici Srpskoj nije u interesu da se percepira kao destabilizirajući faktor u BiH – odnosno na Zapadnom Balkanu. RS ne smatra sebe neprijateljem Zapada i ne nastoji da se izoluje od Zapada, već se nada da će u budućnosti države koje pripadaju zapadnoj zajednici pokazati želju da razumiju složenu realnost BiH i nastaviti pragmatičnu saradnju sa Republikom Srpskom koja se vodi principom poštovanja međusobnih interesa i na takvim osnovama  Republika Srpska je spremna za dijalog i saradnju – piše u Informaciji za koju se ne zna ko joj je autor, osim što u zaglavlju piše Narodna skupština Republike Srpske.

Terorizam u Moskvi

Povodom terorističkog napada u Moskvi, navodi se da upravo jedan ovakav događaj „može biti povod ekstremistima na našim područjima za izazivanje incidenata ili vršenje krivičnog djela terorizma, jer žele da njihovi ciljevi, a to je izazivanje straha i panike, dobiju što jači odjek u javnosti“.

-Podršku predsjednika Putina i Ruske Federacije našoj pravnoj i političkoj borbi za očuvanje ustavnog kapaciteta Republike Srpske, zagarantovanog Dejtonskim sporazumom, predstavili su kao krunski dokaz naše namjere da destabilizujemo region u korist ruskih interesa, iako je Ruska Federacija više puta i praktično potvrdila da se zalaže za dejtonsko uređenje BiH, da blagonaklono gleda na evropski put BiH, te je svaki put na Savjetu bezbjednosti UN glasala za produženje vojne misije Altea koju čine uglavnom vojnici iz država NATO saveza – dio je iz Informacije.

“Sve je počelo dolaskom Marfija”

Piše da je narativ o „ruskom malignom uticaju“ bio samo propagandna priprema za pokušaj restauracije protektorata nad BiH.

majkl marfi ambasador SAD-a u BiH
FOTO: SRPSKAINFO/RINGIER

Sve je počelo dolaskom američkog ambasadora Majkla Marfija, a nastavilo se pokušajem nametanja njemačkog građanina Kristijana Šmita kao visokog predstavnika u BiH, iako dotična osoba nije nikada imenovana na tu poziciju relevantnom rezolucijom SB UN kako je to i propisano Aneksom 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH. Djelovanjem američke ambasade i Kristijana Šmita, međunarodne institucije predviđene Dejtonskim sporazumom da štite mir, postale su jedna od najvećih prijetnji po mir u BiH. Nametanje zakonskih rješenja kojima je omogućeno procesuiranje izabranih i imenovanih lica u RS i to zbog nepoštovanja volje Kristijana Šmita, vršenje uticaja preko stranih sudija na izmjenu ustavnog poretka BiH odlukama Ustavnog suda BiH, pritiscima na investitore u cilju urušavanja budžetskog sistema RS, opstrukcije dogovora domaćih političkih lidera oko ispunjavanja uslova EU, nedvosmisleno pokazuju namjeru uspostavljanja apsolutne vlasti neizabranog i neimenovanog stranca nad BiH – navodi se u Informaciji spremljenoj za narodne poslanike.

Kristijan Šmit
FOTO: SAMIR JORDAMOVIC/ANADOLIJA

Tvrdi se da Republika Srpska u ovakvim odnosima mora sačiniti temeljnu analizu ukupne novonastale situacije, sačiniti odgovarajuće zaključke i preduzeti odgovarajuće aktivnosti. To uključuje reviziju njenog dosadašnjeg koncepta međunarodnih odnosa, a „ako bi to propustila da učini, dospjela bi u rizik nepreduzimanja odgovarajućih koraka blagovremeno“.

Bošnjaci

U Informaciji se navodi da sve institucije na čijem čelu su Bošnjaci, bez obzira na nivo institucije, isključivo rade na ukidanju Republike Srpske. U prvom redu se misli na uticaj koji u svakoj zemlji ima Ministarstvo spoljnih poslova, koje sa ogromnim aparatom kako u sjedištu Ministarstva u Sarajevu, a posebno u DKP mreži, radi na ostvarenju bošnjačkih ciljeva.

-Srbi koji rade u Ministarstvu inostranih poslova, kao i u bilo kojem drugom na čijem čelu su Bošnjaci, žrtve su diskriminacije na nacionalnoj osnovi.  Održavajući svoje osnovne interese, Republika Srpska bi trebalo da iskaže odgovarajuću spremnost na iznalaženje rješenja za akutna ili hronična otvorena politička pitanja u BiH – piše u dokumentu.

EU ostaje prioritet

Kaže se da prioritet Srpske ostaje i približavanje standardima EU u svim ključnim i za nas prihvatljivim oblastima. U okolnostima značajno  izmijenjenim sukobom u Ukrajini i reakcijom Zapada, misleći pri tom na EU, NATO i njihove saveznike, i izraelsko-palestinskim sukobom, „nikako ne smijemo zaboraviti opasnost od imigracija stanovništva iz zemalja Bliskog istoka ili Sjeverne Afrike“. Ove imigracije, bile legalne ili ilegalne, navodi se dalje, za Republiku Srpsku predstavljaju istovjetan socijalno-demografsko-ekonomsko-bezbjedonosni rizik, koji nikako, i ni po koju cijenu ne smijemo dozvoliti.

Kao bezbjednost po Srpsku i BiH navode se kampovi pod kontrolom SAD i Antiterorističke koalicije, u kojima se nalaze bivši borci ISIL, a među kojima ima i onih iz BiH, zajedno sa djecom i ženama.

Rat u Ukrajini

Iako sukob u Ukrajini trenutno nema konkretne reperkusije po RS u vojnom ili bezbjednosnom smislu, itekako ima u političkom i ekonomskom što onda može biti uvod i u neke druge aspekte ugrožavanja, navodi se.

-Etiketiranje Srpske kroz podršku Ruskoj Federaciji kao partnera može biti tretirano kao poziv različitim radikalnim i militantnim grupacijama, što se intenzivno radi kroz medijski diskurs kontrolisan od strane zapadnih zemalja… Na duži rok ovo za posljedicu može imati dalja produbljivanja konfrontacija na političkom planu u BiH gdje bi se za sve ono što nije dobro direktno optuživala RS i njeno rukovodstvo. Imajući u vidu navedena bezbjednosna dešavanja u svijetu ne možemo u potpunosti isključiti mogućnost terorističkih aktivnosti na našim prostorima, iako trenutno ne postoje informacije koje bi ukazivale na pripremanje terorističkih napada ili drugih vidova nasilja – piše u ovoj Informaciji.

FOTO: SERGEI BOBYLEVA7SPUTNIK KREMLIN POOLA/POOL/EPA
FOTO: SERGEI BOBYLEVA7SPUTNIK KREMLIN POOLA/POOL/EPA

U procesima evropskih integracija BiH, od svih predstavnika RS traži se da se striktno pridržavaju ranije dogovorenog Mehanizma kooordinacije. I da produbljuju odnose sa prijateljskim državama u EU.

Bezbjednost

Posebna pažnja posvećena je stanju bezbjednosti u RS i BiH. Tvrdi se da je stanje bezbjednosti na cijeloj teritoriji Republike Srpske stabilno i zadovoljavajuće. Ukupan broj krivičnih djela u 2023. je bio u neznatnom porastu, ali je stopa rasvjetljenosti, posebno po nepoznatom izvršiocu, povećana.

Međutim, i pored brojnih preventivnih i represivnih aktivnosti, broj saobraćajnih nesreća i smrtno stradalih lica je u porastu u odnosu na prethodnu godinu.

Kako se dalje navodi, analizom svih dosadašnjih terorističkih napada u BiH utvrđeno je da su izvršioci istih bili radikalni islamisti, članovi ili simpatizeri selefijsko-vehabijskih zajednica ili bivši mudžahedini, pripadnici odreda „El Mudžahid“.

Teroristički napadi u BiH

Najveći teroristički napadi koji su se desili do sada u BiH su:

Mostar 1997. godine napad auto-bombom od strane terorističke grupe lica Ali Hamad;

Bugojno 2010. godine napad eksplozivom na policijsku stanicu u tom gradu izveden od strane selefiste Harisa Čauševića i njegove grupe;

Sarajevo 2011. godine oružani napad selefiste Melvida Jašarevića na ambasadu SAD-a;

Zvornik 2015. godine oružani napad na policijsku stanicu od strane radikalizovanog Nerdina Ibrića koji je izvršio ubistvo jednog policajaca te ranjavanje dvojice policajaca MUP-a Republike Srpske i Sarajevo 2015. godine napad i ubistvo dva vojnika Oružanih snaga BiH od strane selefiste Enesa Omeragića.

Već dugi niz godina, a posebno od nesretnog terorističkog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske se ozbiljno bavi ovom problematikom. Posebno se to može reći za period od uspostavljanja Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma u okviru Ministarstva, čiji je primarni zadatak prikupljanje i analiza svih saznanja, informacija i dokaza u vezi sa terorizmom.

FOTO: EUROBLIC ARHIVA
FOTO: EUROBLIC ARHIVA

U cilju sprečavanja i predupređenja bilo kakvih negativnih bezbjednosnih refleksija na području RS, MUP je naložilo određene mjere, kao što je pojačano obezbjeđenje javnih skupova i svih drugih okupljanja, a poseban izazov predstavljaju veliki skupovi povodom vjerskih praznika sve tri konfesije u narednom periodu.

-Pojačano je i obezbjeđenje javnih institucija, a poseban akcenat stavljen je na škole, gdje se nastavljaju sve aktivnosti prethodno usaglašenog multisektorskog pristupa, ali uz dodatni aktivizam školskih policajaca. Preduzimaju se i sve potrebne mjere prema agencijama za obezbeđenje lica i imovine, u smislu usmjeravanja njihovog djelovanja i postupanja prilikom eventualnih bezbjednosnih prijetnji budući da se pokazalo da su one prve na udaru – piše u Informaciji za današnju posebnu sjednicu NSRS.

Podsjećamo, zaključci parlamenta još nisu formulisani, a nije isključeno da se na dnevnom redu nađe i Prijedlog izbornog zakona Republike Srpske.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This