Šmit ima poruku za Milorada Dodika i Nenada Nešića

Šmit ima poruku za Milorada Dodika i Nenada Nešića

„Ministar Nešić, umjesto da radi svoj posao, želi da kupi još neki poen kod Milorada Dodika, to je moj utisak“, rekao je Visoki predstavnik BiH Kristijan Šmit gostujući u CD-u na Fejs TV.

Šmit je to rekao odgovarajući na pitanje kako reaguje na to što ga ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić i predsjednik Srpske Milorad Dodik posmatraju, kako su rekli, kao zalutalog opasnog stranca koji je naoružan, a protiv kojeg je Nešić čak i podnio prijavu Tužilaštvu da je u BiH neovlašćeno.

„To su gluposti. Ne znam da li da se smijem ili plačem. Sa Nešićem nisam imao nikakav konflikt ali bi mu dao savjet: Dragi ministre Nešiću, radi ono što ti je posao, imaš još puno toga da uradiš i vodiš računa o pitanjima kao npr. kako se štite diplomate. Ja imam diplomatski status u BiH. Ovo nije igralište, ovo nije igra, jer neko misli da jakim riječima mora da kupi neki poen kod Dodika. Ja imam takav utisak“, rekao je Šmit.

Šmit je podjsetio da je Nešić na pres konferenciji prije par dana rekao da je jako dobar u svom poslu i da je dobio pristup tajnim dokumentima.

„Ministar bezbjednosti koji nema pristup svim tajnim podacima, zato što ne postoji povjerenje u njega, ne može da obavlja taj posao. Onda on nije zaslužio da radi taj posao. Ministru Nešiću želim da poručim da ću ja u BiH ići tamo gdje je, u skladu sa mojim mandatom, potrebno. Ni Nešić ni bilo ko drugi u Republici Srpskoj ne treba da policijacu koji mi pruža podršku učiniti ništa nažao jer će tada imati diplomatski problem koji ću ja pokrenuti“, istakao je Šmit.

On je naglasio da to, kako je rekao, nije prijetnja nego konstatacija.

„Dosadilo mi je da slušam i doživljavam takve stvari jer ja idem tamo gdje ja hoću, a ne gdje Dodik misli da treba da idem. Svako ko u ovoj zemlji ima odgovornost uključujući i Nešića, treba da me podrži i spriječi da mi se bilo šta desi, da prekine sa takvom retorikom inače će sebi morati da postavi pitanje da li je na pravom mjestu. Ne treba mu pres nego da prespava i kaže da je Kristijan Šmit u pravu i da će tako u budućnosti i raditi“, naveo je Šmit.

Upitan da li je to njegova poruka i za Milorada Dodika, Šmit je rekao:

„Zar Milorad Dodik misli da u Evropi može da se ponaša tako, kao neki banjalučki bik, kao neko ko tvrdi da je najjači? Onda će se iznenaditi!“, poručio je Kristijan Šmit.

(BN) Foto: Fejs TV/youtube/ Screenshot

CATEGORIES
Share This