Aleksandar Vulin podneo ostavku na mesto šefa BIA Srbije

Aleksandar Vulin podneo ostavku na mesto šefa BIA Srbije

Aleksandar Vulin, direktor Bezbednosno-informativne agencije Srbije (BIA), podneo je ostavku na tu funkciju.

Podnosim neopozivu ostavku na mesto direktora BIA, saopštio je 3. novembra Vulin koga su SAD u julu stavile na listu sankcija zbog navodne korupcije i umešanosti u trgovinu drogom i zbog veza sa Rusijom.

„SAD i EU traže moju glavu kao preduslov za neuvođenje sankcija Srbiji. Nisam uzrok ucena i pritisaka na Srbiju i Srpski svet, ali neću da dozvolim da budem povod za ucene i pritiske na Srbiju i Srpski svet. Zato podnosim neopozivu ostavku na mesto direktora BIA“, naveo je Vulin.

Vulin je poznat kao zagovornik „srpskog sveta“ kada je, između ostalog, govorio da „Beograd mora da u sebi i oko sebe okupi sve Srbe, a da je predsednik Srbije predsjednik svih Srba“.

Vulin je u saopštenju naveo da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Srbija susreću sa pretnjama i ucenama koje je uporedio sa „austro-ugarskim ultimatumom iz 1914. godine“ pred početak Prvog svetskog rata.

„Od nas se traži da priznamo Kosovo, da napustimo Republiku Srpsku i da uvodeći sankcije Ruskoj Federaciji prestanemo biti suverena zemlja i nacija“, naveo je Vulin.

„Ukoliko bi pristali da to i učinimo sledeći zahtev bi bio proterivanje kineskih investicija, bezuslovna tehnološka i ekonomska zavisnost od Zapada, kao i nastavak političke i teritorijalne dezintegracije Srbije i prihvatanje zapadnih vrednosti u kojima nema mesta za tradicionalnu porodicu i naciju, a na kraju ni za socijalnu pravdu“, stoji u Vulinovom saopštenju.

Za sankcije koje su mu uvele Sjedinjene Američke Države naveo je da su dokaz njegove „uporne borbe za jedinstvo Srba“.

„Ali uvođenje sankcija Srbiji, za šta bi se iskoristilo moje dalje rukovođenje BIA, bile bi dokaz moje sebičnosti“, dodao je Vulin.

Dosadašnji direktor BIA je naveo da će prvi pokazatelj ispravnosti njegove odluke biti „licemerne izjave funkcionera SAD i EU u kojima će se zaklinjati da nisu ni hteli da nam uvedu kazne i sankcije“.

SAD i EU nisu najavili sankcije Srbiji zbog Aleksandra Vulina.

Slobodna Evropa

CATEGORIES
Share This