Bili bi bogatiji da nije SNSD-ov režim pljačkao u Srpskoj

Bili bi bogatiji da nije SNSD-ov režim pljačkao u Srpskoj

Svaka kuća u Republici Srpskoj danas bi imala 20.000 KM ušteđevine da nas SNSD-ov režim nije brutalno pokrao, rekao je gostujući u “Izazovima” BN televizije šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Rpeublike Srpske Igor Crnadak.

Republika Srpska i BiH ostvare najveće prihode u odnosu na BDP u svijetu, međutim milijarde javnog novca se izvlače iz budžeta, kaže Igor Crnadak i dodaje da je SNSD-ov režim generalizovao lopovluk u politici.

“Svako treba da zna da u ovih 15-16 godina ovaj režima SNSD nije krao koliko je krao sa ovako dobro postavljenim sistemom ubiranja prihoda, da nisu toliko krali, svako bi danas bez obzira kolika mu je plata kod kuće imao između 15 .000 i 20.000 KM ušteđenih ili u jastučnici ili u banci na nekom računu. Sigurno.” To bi bilo moguće, smatra Crnadak u Republici Srpskoj koja ima milion stanovnika, velika prirodna bogatstva i dobar sistem prikupljanja poreza. Međutim, šta se dešava?
“Dešava se to da te pare idu privatnim firmama, tenderima ciljanim ljudima koji crpe i kojima nikad nije dosta.”, tvrdi on.

Korupcija u BiH krije se iza paravana nacionalističke retorike, smatra politički analitičar Ivana Marić.

“Dok oni nas zabavljaju nacionalnim pričama, dok nas kao zavađaju, dok stalno upiru prstom u neprijatelje i dok mi stalno stojimo na prozoru i čekamo ko će doći izvana da nam napadnu kuću,  oni su iznutra sve iznijeli iz kuće. Ljudi na sve tri strane, nažalost nasjedaju na njihove priče, a pogledajte ko je najbogatiji i kojim iznosima se mjeri njihovo bogatsvo. To su stotine miliona i opet su i dalje gladni.”, navodi Marićeva.

Istovremeno u BiH nema optužnica za visoku korupciju. Ukrajina koja je u ratu u 2023. godini podigla je 82 optužnice protiv 203 visoka ukrajinska funkcionera. Republika Srpska 0 optužnica protiv nula funkcionera. Borba protiv korupcije ne može da krene sa ovom vlašću, kaže Crnadak jer bi to značilo tražiti od njih da napadnu sami sebe.

Ipak, nadu uliva, dodaje Marićeva to što je prvi put u istoriji BiH presuđeno aktuelnom političaru, odnosno bivšem predsjedniku federalne Vlade Fadilu Novaliću.

“Na ovaj način pravosuđe je poslalo jasnu poruku političarima da ne mogu baš sve raditi što hoće. Čak se i Dodik pokliznuo i završio sa optužnicom za sada, ali im je jasno da se nešto promijenilo na pravosuđu.”, istakla je.

EU neće otvoriti pristupne pregovore sa BiH ako bh. vlasti ne ispune 14 ključnih prioriteta, a glavni je jačanje vladavine prava. To se, međutim, bez promjene sadašnje strukture vlasti ne može očekivati, zaključeno je u Izazovima BN TV.

(BN)

CATEGORIES
Share This